5 oktober 2024

Trauma is per definitie divers

Trauma treft iedereen. Nederlandse prevalentiecijfers laten zien dat meer dan 80% van de bevolking gedurende het leven is blootgesteld aan een gebeurtenis met een dreigende of feitelijke dood, ernstige verwonding of seksueel geweld.* Zo definiëren we vandaag de dag nog altijd een potentieel traumatische ervaring. Natuurlijk, wat ons vakgebied in 1980 bij het uitkomen van de DSM-III en de geboorte van de psychiatrische classificatie “posttraumatisch stress syndroom” als potentieel traumatisch omschreef, is nu niet meer hetzelfde. Die classificatie zorgde voor een exponentiële groei aan onderzoek en interventieontwikkeling waardoor we steeds iets beter weten waardoor mensen traumatische klachten krijgen en houden. Inmiddels nemen we ook het type blootstelling mee in de diagnose, maar niet meer de subjectieve ervaring van intense angst, hulpeloosheid of afschuw, en vallen er niet 15, maar 20 symptomen, verdeeld over niet 3, maar 4 symptoomclusters onder de classificatie PTSS. En die steeds verdere aanscherping van de diagnose is er om een goede reden. Mensen krijgen daarmee toegang tot (eerste keuze) behandelingen voor PTSS, die we dankzij de vastgestelde classificatie hebben kunnen onderzoeken op effectiviteit. Maar wat als de kennis achter die classificatie voor het grootste deel is bepaald in een beperkt aantal landen, in meestal niet-representatieve samples? Hoe weten we dan of wat we met elkaar professioneel gezien bedoelen met traumablootstelling en traumasymptomen ook of in dezelfde mate geldt over de hele wereld, bij personen die we niet of nauwelijks weten te betrekken bij onderzoek?

Trauma is per definitie divers. Het is aan ons vakgebied om ons bewust te zijn van onze westers-psychiatrische bril, en diversiteit en representativiteit als voorwaarden te stellen voor onderzoek en praktijk. Ongeveer acht jaar geleden hebben we diversiteit tot een bestuursportefeuille gemaakt bij de NtVP, met als doel actief bij te dragen aan het vergroten van het bewustzijn hierover; ook wetende dat we nog maar aan het begin hiervan staan. Ook daarom blijven we ons verbinden met de wereld om ons heen, inclusief andere nationale en internationale psychotraumaverenigingen. In deze nieuwsbrief lees je meer over hoe culturele diversiteit moet en kan worden geïntegreerd in psychologische beroepsopleidingen, en vind je hulpmiddelen om de culturele dimensies van psychotrauma beter te begrijpen. Ten slotte brengen we graag onze open posities onder de aandacht: wees welkom om meer te weten te komen over hoe jij kan bijdragen aan onze vereniging en het veld van psychotraumatologie!

 

*de Vries, G. J., & Olff, M. (2009). The lifetime prevalence of traumatic events and posttraumatic stress disorder in the Netherlands. Journal of traumatic stress, 22(4), 259–267. https://doi.org/10.1002/jts.20429

nieuwsbrief

Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
5 oktober 2024

Diversiteit als Rode Draad: Het Integreren van Culturele Sensitiviteit in de Opleiding tot Psychotherapeut

Jeroen Knipscheer is psycholoog en psychotherapeut bij ARQ Centrum ‘45, docent en onderzoeker aan de Afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht en plaatsvervangend hoofdopleider van de BIG opleiding tot Psychotherapeut bij RINO Amsterdam. Voor deze nieuwsbrief spraken we hem over het integreren van culturele sensitiviteit in de opleiding tot Psychotherapeut.
Lees meer
5 oktober 2024

Cultuursensitieve Psychotraumazorg

Bij de behandeling van psychotrauma is het essentieel om de culturele context van elke patiënt te erkennen en te begrijpen. In deze sectie bieden we praktische tools om de culturele dimensies van psychotrauma beter te begrijpen en toe te passen in de praktijk.
Lees meer
5 oktober 2024

Penningmeester bij de NtVP: Interview met Joris Haagen

Doorgaans laten we een psychotraumatherapeut aan het woord. Dit keer spraken wij met Joris Haagen: psycholoog, senior onderzoeker en beleidsadviseur bij ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises, en onderzoeksfunctionaris voor het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen. Daarnaast is Joris bestuurslid (penningmeester) bij de NtVP.
Lees meer
5 oktober 2024

Vacatures

Er zijn momenteel vijf vacatures open bij de NtVP! We zijn op zoek naar een ambtelijk secretaris accreditatie, nieuwe leden voor de certificeringscommissie en accreditatiecommissie, een bestuurslid certificering en een penningmeester.
Lees meer
5 oktober 2024

Boekentips oktober 2024

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we vier interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: 'De kant van Ada', 'Iedereen kan het verschil maken', 'Nooit meer dezelfde' en 'Trauma en waarheid'.  
Lees meer
5 oktober 2024

Impressie ISTSS congres

Van 25 - 28 September vond er in Boston het 40ste ISTSS congres plaats met als thema "From Bench to Bedside and Beyond: Advancing Translational Science in Traumatic Stress Studies".
Lees meer
5 oktober 2024

Nieuws uit de Special Interest Groups

De NtVP faciliteert werkgroepen (Special Interest Groups) die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De SIGs bestaan uit 8 tot 15 deelnemers hebben ieder een specifiek thema en komen circa twee keer per jaar bij elkaar. Vanuit de SIG’s worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen uitgelicht in deze nieuwsbriefrubriek. 
Lees meer
5 oktober 2024

NtVP bestuursleden in het nieuws

Dat de (voormalig) bestuursleden van de NtVP ware multitaskers zijn, is bij velen wellicht bekend. In deze rubriek staan we graag stil bij een aantal bijzondere mijlpalen die zij de afgelopen maanden hebben behaald.
Lees meer