5 oktober 2024
De NtVP faciliteert werkgroepen (Special Interest Groups) die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De werkgroepen hebben ieder een specifiek thema en komen circa twee keer per jaar bij elkaar. Een SIG bestaat uit een aantal deelnemers en heeft als doel om professionele kennis en ervaring met het thema te delen en verder te ontwikkelen. Vanuit de SIG’s worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen uitgelicht in deze nieuwsbriefrubriek.
Op dit moment zijn er 7 SIGs actief: 1) Young Minds, 2) opvang en vroege interventies, 3) traumatische rouw, 4) behandeling van PTSS met ernstige (comorbide) problematiek en dissociatieve stoornissen, 5) culturele diversiteit, 6) ouderen en psychotrauma, en 7) trauma in het forensisch veld.
Indien u interesse heeft in deelname aan een SIG kunt u contact opnemen met de voorzitter van de desbetreffende groep (een overzicht vind je hier).
Verder willen we graag de leden ondersteunen met het opstarten van nieuwe SIGs. Heeft u affiniteit met een specifiek thema binnen het psychotraumaveld en wilt u zich samen met andere leden inzetten voor meer kennisdeling over dat thema, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met NtVP bestuurslid Samrad Ghane: s.ghane@parnassiagroep.nl. Mogelijke thema’s voor nieuwe SIG’s kunnen bijvoorbeeld zijn: kind en jeugd, neurobiologie en farmacotherapie, vaktherapie, seksueel geweld, of moreel trauma.
SIG Young Minds
Nieuwe voorzitters SIG Young Minds!
Minita Franzen en Lyanne Reitsma nemen het voorzitterschap van de SIG Young Minds over van Marike Kooistra. In deze nieuwsbrief stellen we ons graag aan jullie voor. Minita Franzen is Universitair Docent Klinische Psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Al een aantal jaren werkt ze samen met Lonneke Lenferink en doet ze onderzoek naar het meten, voorspellen en behandelen van langdurige rouw, vooral in het dagelijks leven, met behulp van Experience Sampling Methods (ESM). Daarnaast gebruikt ze ESM ook om sociale angst in het dagelijks leven te onderzoeken, en is ze betrokken bij de ontwikkeling van lessenseries voor kinderen en adolescenten over angst. Haar promotieonderzoek richtte zich op interpersoonlijke kenmerken van mensen met pestervaringen en hun verhoogde risico op het ontwikkelen van depressie. Naast haar werk als onderzoeker zal Minita binnenkort ook weer aan de slag gaan als basispsycholoog binnen het expertise team Verslaving & Persoonlijkheid bij Antes in Rotterdam. Lyanne Reitsma is Junior Universitair Docent bij de afdeling Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht waar zij onderzoek doet naar de gevolgen van en psychologische zorg na het verlies van een dierbare tijdens de COVID-19 pandemie. Daarnaast geeft Lyanne onderwijs aan bachelor en masterstudenten.
We kijken uit naar het overnemen van het voorzitterschap van de SIG Young Minds! We zijn van plan om verschillende interessante activiteiten te organiseren, waaronder lezingen, symposia en workshops over relevante onderwerpen binnen het psychotraumaveld. Ben jij een (relatief) beginnend onderzoeker binnen het psychotraumaveld en/of zou je graag in contact willen komen met andere onderzoekers? Sluit je dan aan bij onze SIG door te mailen naar youngminds@ntvp.nl.
Paper in a Day workshop - SIG Young Minds (for English see below)
Hierbij kondigen we met groot enthousiasme de eerstvolgende activiteit aan voor leden van de SIG Young Minds!
In januari 2025 zullen Lyanne Reitsma en Lonneke Lenferink een Paper in A Day (PIAD) workshop organiseren voor leden van de SIG Young Minds. PIAD is ontstaan uit de wens om samenwerkingen tussen jonge onderzoekers van over de hele wereld te bevorderen door te werken aan een tastbaar resultaat, zoals een artikel voor indiening bij een peer-reviewed tijdschrift.
Het plan voor de PIAD workshop is om een empirisch, peer-reviewed artikel te schrijven op basis van verzamelde data in de pan-Europese ADJUST studie (zie: https://estss.org/adjust/). De ADJUST studie is een longitudinale vragenlijststudie waarin de impact van de COVID-19 pandemie op de mentale gezondheid van volwassenen werd geëvalueerd, verzameld onder meer dan 15000 mensen uit 11 Europese landen.
De PIAD workshop zal een dag op locatie plaatsvinden waarin je samenwerkt aan het schrijven van het artikel met andere (relatief) beginnende onderzoekers binnen het psychotraumaveld. Meedoen aan deze workshop vraagt commitment en heeft voorbereiding nodig.
Werk je als PhD-kandidaat of heb je je PhD maximaal 5 jaar geleden behaald en lijkt het je leuk om mee te doen aan deze workshop? Stuur dan een email naar youngminds@ntvp.nl, dan ontvang je t.z.t. meer informatie over de workshop. Maximaal 8 mensen kunnen deelnemen.
----------English----------
We are excited to announce the next activity for members of the SIG Young Minds!
In January 2025, Lyanne Reitsma and Lonneke Lenferink will organize a Paper in A Day (PIAD) workshop for members of the SIG Young Minds. PIAD was created out of a desire to foster collaboration between young researchers from around the world by working on a tangible outcome, such as an article for submission to a peer-reviewed journal.
The plan for the PIAD workshop is to write an empirical, peer-reviewed paper based on data collected in the pan-European ADJUST study (see: https://estss.org/adjust/). The ADJUST study is a longitudinal survey study evaluating the impact of the COVID-19 pandemic on mental health outcomes in adults, with data collected among more than 15,000 people across 11 European countries.
The PIAD workshop will be a one-day event on location where you will collaborate with other (relatively) early career researchers in the field of psychotraumatology to write the article. Please make sure that participating in this workshop requires dedication and preparation.
Are you working as a PhD candidate or have you obtained your PhD no more than 5 years ago and are you interested in attending this workshop? If so, send an email to youngminds@ntvp.nl to receive more information about the workshop. A maximum of 8 participants can join.
SIG Ouderen en Psychotrauma
Deze keer kan ik twee publicaties bespreken die elk een belangrijk aspect benadrukken van het opgroeien ‘met de oorlog in de rug’.
Ten eerste een interview door Arjen van Lil met klinisch psycholoog en psychotherapeut Anton Hafkenscheid (werkzaam in het Sinai Centrum) over de naoorlogse generatie. Arjen is onderzoeker/beleidsadviseur, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Hafkenscheid heeft steeds meer oog gekregen voor de hechtingsproblemen bij leden van deze generatie (of zelfs generaties), veelal ouderen. Hij stelt dat je in plaats van naoorlogse problematiek vaak beter kunt spreken over hechtingsproblemen, waarbij de oorlog (van de ouders of grootouders) een context vormt. Een creatief perspectief!
Ten tweede een onderzoek van Hellwegen collega’s naar de geestelijke gezondheid van Oostenrijkse ‘kinderen van de oorlog’, ook wel bezettingskinderen genoemd, geboren uit intieme contacten tussen Oostenrijkse vrouwen en bezettingssoldaten. Net als in Duitsland groeiden deze kinderen op onder moeilijke omstandigheden, soms met ernstige gevolgen voor de geestelijke gezondheid. Vergelijkbaar met de resultaten in een eerder uitgevoerd Duits onderzoek, vonden de onderzoekers bij deze ouderen hoge prevalenties van volledige of partiële PTSS, maar ook hoge waarden voor kwaliteit van leven. Deze vormen het bewijs voor veerkracht en groeiprocessen gedurende de hele levensduur.
Verder lezen:
Een interview met klinisch psycholoog en psychotherapeut Anton Hafkenscheid over de naoorlogse generatie. © GGZ Vaktijdschrift, 2024;1(7):18-21 Arjen van Lil. ISSN: 2589-8108 DOI: https://doi.org/10.31739/GGZV.2024.1.18
Hellweg, N., Glaesmer, H., Stelzl-Marx, B., Lee, S., & Kaiser, M. (2024). Psychosocial consequences of growing up as Austrian occupation children in post-World-War II Austria. European Journal of Psychotraumatology, 15,2389019 https://doi.org/10.1080/20008066.2024.2389019
Heb je een reactie of wil je ook deel uitmaken van de SIG Ouderen en Psychotrauma? Mail dan naar: Jeannette Lely, j.lely@centrum45.nl
SIG Kind, Gezin & Trauma
Kinderen van ouders die worstelen met symptomen van post-traumatische stress lopen het risico om zelf psychologische klachten te ontwikkelen. Dit jaar zijn we daarom de nieuwe SIG ‘Kind, Gezin, en Trauma’ gestart, gericht op hoe families omgaan met traumatische gebeurtenissen. Ons doel is het bijeenbrengen van professionals en onderzoekers, om 1) expertise te delen en elkaar te inspireren; en 2) door interdisciplinaire samenwerking tot effectieve gezinsgerichte interventies te komen. Lees meer over de SIG in het artikel dat onlangs verscheen in Impact Magazine.
Met de uitwisseling tussen onderzoek en praktijk beogen we te komen tot een multidisciplinair theoretisch kader voor gezinsaanpassing in geval van psychotrauma, en een onderzoeksagenda. In 2025 starten we met drie (online) bijeenkomsten.
Geïnteresseerd? Neem contact met ons op voor meer informatie! We houden je dan op de hoogte van onze activiteiten.
Marjolein Missler (m.a.missler@uu.nl) en Trudy Mooren (g.t.m.mooren@uu.nl)