Op deze pagina vind je kennisbronnen voor zowel clinici als onderzoekers. Denk hierbij aan: de NtVP nieuwsbrief, Impact Magazine, het European Journal of Psychotraumatology en een overzicht van lopende onderzoeken en promoties.

Informatie over Psychotrauma

Psychotrauma

Een psychotrauma is een gebeurtenis die je gevoel van veiligheid aantast, zoals een ongeluk, geweld, misbruik of rampen. Veel mensen komen dergelijke situaties te boven zonder psychische klachten te ontwikkelen. In dat geval wordt gesproken over psychologische weerbaarheid. Dit is het vermogen om stress en trauma te overwinnen. Sommigen (ongeveer één op de tien) ontwikkelen echter psychische klachten, zoals PTSS, na een psychotrauma. PTSS treedt op wanneer iemand wordt geconfronteerd met feitelijke of dreigende dood, ernstig letsel, of seksueel geweld, of dit nu persoonlijk wordt ervaren of als getuige bij een ander.

Lees meer >

 

Wetenschappelijke posters op congres

Nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
De NtVP geeft elk kwartaal een nieuwsbrief uit met: interviews, ontwikkelingen op het gebied van psychotrauma, komende evenementen, boekrecensies, en meer. Zie hierboven voor eerdere nieuwsbrieven en/of schrijf je onderaan deze pagina in om de toekomstige nieuwsbrieven zelf te ontvangen.
Naam Datum
Nieuwsbrief Juni 2024

Wetenschappelijk onderzoek

Promoties & Proefschriften

Hieronder vind je een overzicht van meer dan 100 promoties en proefschriften op het gebied van psychotrauma. Je kunt door het overzicht scrollen en als je op een promotie/proefschrift klikt word je doorgeleid naar de desbetreffende website of wordt het document gedownload.

Promoties & Proefschriften

CONNECT studie

Hoe gaat het met je in de Coronacrisis? De COVID-19 pandemie heeft ons leven veranderd. Veel dingen vinden nog steeds thuis plaats, waardoor we zwaarder belast worden en er zijn veel regels over hygiëne en hoe we ons moeten gedragen. Ingrijpende veranderingen vragen om nieuwe wetenschappelijke kennis. 

CONNECT studie

Lopende onderzoeken

In de sectie ‘lopend onderzoek’ vind je wetenschappelijke onderzoeksprojecten in Nederland die relevant zijn voor de psychotraumatologie. Als jouw onderzoek niet vermeld staat, aarzel dan niet om contact op te nemen via communicatie@ntvp.nl. Uiteraard plaatsen wij dan graag jouw wetenschappelijke studie op onze website.

Lopende onderzoeken

European Journal of Psychotraumatology

Het European Journal of Psychotraumatology (EJPT) is een peer-reviewed, interdisciplinair wetenschappelijk tijdschrift dat deel uitmaakt van de European Society for Traumatic Stress Studies (ESTSS). Het EJPT heeft als doel om wetenschappers, behandelaren en experts te betrekken bij de belangrijkste vraagstukken rond stress en trauma, waaronder individuele gebeurtenissen, herhaalde of chronische trauma's, grootschalige rampen en geweld. 

Het EJPT is wereldwijd leidend in wetenschappelijk onderzoek naar psychotrauma en was het eerste tijdschrift dat uitsluitend vrij toegankelijke artikelen publiceerde. Deze open-access benadering sluit aan bij de overtuiging van de ESTSS dat vrije toegang tot kennis en wetenschap via het internet essentieel is. De communicatiecommissie van de NtVP vertaalt samenvattingen van artikelen uit het EJPT naar het Nederlands. Als NtVP-lid, en daarmee dus automatisch lid van ESTSS, ontvang je maar liefst 50% korting op de publicatiekosten voor open-access artikelen.

European Journal of Psychotraumatology

Impact magazine

Impact Magazine is een kwartaalblad over de psychosociale gevolgen van schokkende gebeurtenissen. Het biedt informatie over ontwikkelingen in de hulpverlening aan slachtoffers via artikelen, interviews, recensies en aanbevelingen. Als NtVP-lid kun je profiteren van een gereduceerd tarief van € 17,50 per jaar voor een abonnement op Impact Magazine (normaal € 27,50 per jaar). Je kunt je aanmelden via ons secretariaat (info@ntvp.nl).

Impact magazine