5 oktober 2024

Geschreven door Naemi Welter.

Op 2 oktober vonden er weer twee online lezingen plaats, deze keer over werken in het psychotraumaveld.

Heb je de lezing gemist? Als NtVP lid kun je alle lezingen terugkijken via "Mijn Mediatheek" onder "Mijn NtVP". Nog geen lid? Schrijf je dan hier in!

Lezing 1: Maryke Geerdink "Als trauma jouw werk is: hoe blijf je er zelf vrij van?"

In het eerste deel sprak drs. Maryke Geerdink, werkzaam bij 113 Zelfmoordpreventie, over de uitdagingen die hulpverleners ervaren in hun werk met kwetsbare cliënten. Ze benadrukte dat werken in de zorg vaak een "éénrichtingscultuur" is, waarbij hulpverleners vooral zorgen voor anderen en weinig aandacht hebben voor zichzelf. Ze introduceerde het idee van de hulpverlener als “gewonde genezer” en stelde dat zelfzorg essentieel is om gezond te blijven in het vak.

Lezing Maryke

Maryke maakte duidelijk dat hulpverleners zichzelf als belangrijkste instrument gebruiken in hun werk en dat ze dit instrument dus moeten onderhouden. Bij 113 Zelfmoordpreventie wordt bijvoorbeeld gewerkt met een “professioneel pantser” dat hulpverleners helpt om zichzelf te beschermen tijdens hun shifts. Iedere dienst begint met een check-in, waarbij medewerkers hun gemoedstoestand bespreken, en na afloop wordt het pantser weer afgedaan tijdens een gezamenlijke afsluiting, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de overgang naar huis. Volgens Maryke is dit een praktijk die in de zorg over het algemeen nog te weinig wordt toegepast.

Als afsluiting gaf ze praktische tips voor zelfzorg, zoals het maken van een uitvalpreventieplan. Het nemen van voldoende tijd om weer tot zichzelf te komen en regelmatig monitoren hoe het gaat, is cruciaal om uitval te voorkomen. Ze pleitte ervoor om zelfzorg te professionaliseren en benadrukte dat hulpverleners regelmatig moeten reflecteren op hun eigen welzijn om effectief te kunnen blijven functioneren.

Lezing Maryke

Lezing 2: Annika Smit "Waar weerbaarheid wankelt"

In het tweede deel van de avond deelde Prof. Dr. Annika Smit, verbonden aan de Politieacademie en de Universiteit voor Humanistiek, haar inzichten over weerbaarheid binnen de politie. Ze introduceerde het concept van weerbaarheid als een dynamisch proces waarbij input, proces en output samenkomen, en benadrukte dat weerbaarheid bij de politie op dit moment nog gedefiniëerd wordt als “succesvol presteren onder kritische omstandigheden”.

Annika beschreef dat er vaak te weinig aandacht is voor de context en het dynamische karakter van weerbaarheid. Het idee dat afwezigheid van klachten gelijkstaat aan weerbaarheid is volgens haar een misvatting. Ze pleitte voor een bredere kijk op weerbaarheid, waarbij men ook kijkt naar de processen die eraan voorafgaan.

Lezing Annika

Ze ging ook in op de weerbaarheid van onderzoekers en hoe deze onder druk komt te staan door de tijdsdruk en de “waan van de dag”. Dit leidt ertoe dat signalen van kwetsbaarheid vaak worden genegeerd, wat juist weer klachten kan veroorzaken. Deze “self-fulfilling prophecy” maakt dat klachten ontstaan omdat signalen worden genegeerd in plaats van herkend.

Afsluitend introduceerde Annika een benadering van weerbaarheid die op verschillende niveaus kan worden bekeken, van neuronaal tot organisatorisch. De metafoor van homeostase, een dynamische balans tussen mens en omgeving, bleek nuttig om weerbaarheid op elk abstractieniveau te begrijpen. Ze benadrukte het belang van transdisciplinair onderzoek dat neurobiologische en kwalitatieve benaderingen met elkaar verbindt om een volledig beeld te krijgen van weerbaarheid.

In dit artikel van Annika lees je meer over dit onderwerp.

Lezing Annika

Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
5 oktober 2024

Woord van de voorzitter

Trauma treft iedereen. Nederlandse prevalentiecijfers laten zien dat meer dan 80% van de bevolking gedurende het leven is blootgesteld aan een gebeurtenis met een dreigende of feitelijke dood, ernstige verwonding of seksueel geweld.* Zo definiëren we vandaag de dag nog altijd een potentieel traumatische ervaring. 
Lees meer
5 oktober 2024

Diversiteit als Rode Draad: Het Integreren van Culturele Sensitiviteit in de Opleiding tot Psychotherapeut

Jeroen Knipscheer is psycholoog en psychotherapeut bij ARQ Centrum ‘45, docent en onderzoeker aan de Afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht en plaatsvervangend hoofdopleider van de BIG opleiding tot Psychotherapeut bij RINO Amsterdam. Voor deze nieuwsbrief spraken we hem over het integreren van culturele sensitiviteit in de opleiding tot Psychotherapeut.
Lees meer
5 oktober 2024

Cultuursensitieve Psychotraumazorg

Bij de behandeling van psychotrauma is het essentieel om de culturele context van elke patiënt te erkennen en te begrijpen. In deze sectie bieden we praktische tools om de culturele dimensies van psychotrauma beter te begrijpen en toe te passen in de praktijk.
Lees meer
5 oktober 2024

Penningmeester bij de NtVP: Interview met Joris Haagen

Doorgaans laten we een psychotraumatherapeut aan het woord. Dit keer spraken wij met Joris Haagen: psycholoog, senior onderzoeker en beleidsadviseur bij ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises, en onderzoeksfunctionaris voor het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen. Daarnaast is Joris bestuurslid (penningmeester) bij de NtVP.
Lees meer
5 oktober 2024

Vacatures

Er zijn momenteel vijf vacatures open bij de NtVP! We zijn op zoek naar een ambtelijk secretaris accreditatie, nieuwe leden voor de certificeringscommissie en accreditatiecommissie, een bestuurslid certificering en een penningmeester.
Lees meer
5 oktober 2024

Boekentips oktober 2024

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we vier interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: 'De kant van Ada', 'Iedereen kan het verschil maken', 'Nooit meer dezelfde' en 'Trauma en waarheid'.  
Lees meer
5 oktober 2024

Impressie ISTSS congres

Van 25 - 28 September vond er in Boston het 40ste ISTSS congres plaats met als thema "From Bench to Bedside and Beyond: Advancing Translational Science in Traumatic Stress Studies".
Lees meer
5 oktober 2024

Nieuws uit de Special Interest Groups

De NtVP faciliteert werkgroepen (Special Interest Groups) die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De SIGs bestaan uit 8 tot 15 deelnemers hebben ieder een specifiek thema en komen circa twee keer per jaar bij elkaar. Vanuit de SIG’s worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen uitgelicht in deze nieuwsbriefrubriek. 
Lees meer
5 oktober 2024

NtVP bestuursleden in het nieuws

Dat de (voormalig) bestuursleden van de NtVP ware multitaskers zijn, is bij velen wellicht bekend. In deze rubriek staan we graag stil bij een aantal bijzondere mijlpalen die zij de afgelopen maanden hebben behaald.
Lees meer