18 december 2021
Leestips
The Power of Women - A Doctor's Journey of Hope and Healing
Dr. Denis Mukwege
Van Nobelprijswinnaar, wereldberoemd arts en bekend mensenrechtenactivist Dr. Denis Mukwege komt een inspirerende oproep tot actie om het probleem van seksueel geweld te bestrijden en beter te leren van de veerkracht, kracht en macht van vrouwen.
Lees meer...
Kanada
Juan Gómez Bárcena
Een naamloze man keert na de oorlog terug naar huis in Hongarije, vermagerd, zonder spullen, zonder sleutel. Zijn buurman, de kruidenier, ziet hem aankomen, herkent hem en zegt goed voor het huis gezorgd te hebben. Maar er ontbreken dingen, en het is vies. De man sluit zich op in zijn studeerkamer, terwijl zijn huis volstroomt met tijdelijke bewoners – zogenaamd neven van de buurman. Na enige tijd wordt er met veel kabaal een drukpers het huis binnengesleept. Het gevaarte wordt in de kamer naast hem gezet en spuwt van vroeg tot laat illegaal anticommunistisch drukwerk uit.
Lees meer...
Hoe overleven we?
Francine Oomen
Francine Oomen is op een punt in haar leven beland dat ze patronen herkent, niet alleen in haar eigen leven, ook van generatie op generatie. Als ze op haar moeders sterfbed een geheim ontdekt dat verdacht veel op het hare lijkt, besluit ze dat het tijd is om die patronen te doorbreken. Ze daalt af in haar binnenwereld, waar ze als eerste drs. Mol ontmoet, psycholoog van de koude grond, gespecialiseerd in intergenerationeel trauma. Mol wijst Francine de weg naar de meisjes Twaalf, Dertien en Zestien, die opgesloten zitten omdat ze dingen hebben meegemaakt die onverdraaglijk en onverteerbaar waren.
Lees meer...
Kijktips
The Life Ahead
Een overlevende van de Holocaust die een kinderdagverblijf runt, sluit een ongewone vriendschap met een verbitterde straatjongen wanneer ze hem in huis neemt nadat hij haar beroofd heeft.
Kijk hier...
Inside IDFA – Four Journeys
Nadia Moussaid en Pieter van der Wielen belichten de meest spraakmakende documentaires die te zien zijn op IDFA. Zij gaan op pad met prominente Nederlanders en bekijken samen met hen documentaires die een nieuw licht werpen op de vragen van deze tijd.
Kijk hier...
IDFA Primeur – Jason
Een pijnlijk eerlijk portret van de 22-jarige Jason, die traumatherapie ondergaat. Het is het derde en laatste deel van Maasja Ooms’ trilogie over de falende Nederlandse jeugdzorg. Jason kampt met de gevolgen van een traumatische jeugd, die alleen maar heftiger werden nadat hij op 16-jarige leeftijd werd opgesloten door jeugdzorg. Desondanks heeft hij een missie en wil hij door het delen van zijn ervaringen voorkomen dat anderen hetzelfde ondergaan.
Kijk hier...
Raising a school shooter
Drie ouders van ‘school shooters’ vertellen hoe zij verder leven na de gruwelijke en onbegrijpelijke daad van hun kind. De zoon van Jeff zit een levenslange gevangenisstraf uit nadat hij als vijftienjarige het vuur opende op zijn klasgenoten. Ook Clarence’s zoon Nicholas zit na een dodelijke schietpartij voor de rest van zijn leven vast. Sue is de moeder van Dylan Klebold, een van de twee tieners die het bloedbad op Columbine High School veroorzaakten en daarna zichzelf ombrachten.
Kijk hier...
Bruce Lee and the Outlaw
Zes jaar lang volgt regisseur Joost Vandebrug het straatjongetje Nicu. Nicu leeft in tunnels onder de stad Boekarest, die de bijzondere beschermheer ‘Bruce Lee’ hebben. Boekarest telt veel straatkinderen en daklozen. Nicu is een van en hen en, net als vele anderen, gevlucht uit een van de beruchte weeshuizen van Ceausescu. Op straat leren de kinderen al snel bedelen en hoe ze aurolac (een chemicalie) moeten inhaleren vanuit een plasticzak. Hier raken ze high van en vaak is dat het begin van een leven vol verslaving.
Kijk hier...
De Tranen van Tito
In de TV serie ‘De tranen van Tito’ gaat Iva Bicanic op zoek naar verhalen van veerkracht en hoop in de landen van ex-Joegoslavië. Het is 30 jaar geleden dat er oorlog uitbrak in het voormalig Joegoslavië. Tito – dé leider van Joegoslavië – hield dit land bij elkaar, waardoor verschillende volkeren jarenlang vreedzaam samenleefden, ondanks verschillende talen en religies. Maar na de dood van Tito in 1980 gaat het bergafwaarts met Joegoslavië. Het land valt uiteen. Door de verslechterde economische situatie en door nationalistische politici die hun bevolking ophitsten tegen de anderen, verslechteren de verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Dit eindigt uiteindelijk in een oorlog. 30 jaar later reist Iva Bicanic af naar zeven landen van voormalig Joegoslavië
Kijk hier...
Luistertips
A Cross Border Killer? - Forgotten: Women of Juárez
De laatste drie decennia worden vrouwen vermist in Ciudad Juárez, Mexico, net over de grens met El Paso, Texas. Sommigen worden later gevonden, met de tekenen van een seriemoordenaar. Presentatoren Oz Woloshyn en Mónica Ortiz Uribe beginnen hun onderzoek naar wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor deze afschuwelijke misdaden. De makers van de podcast spreken met de voormalige FBI topagent aan de grens, en met de journalist die het onderzoek naar de moorden het verst heeft gedreven, Diana Washington Valdez. En ze bezoeken de familie van Sagrario González Flores, wiens moord onopgelost blijft.
Luister hier...
Zij Zegt
‘Zij Zegt’ is een podcast van Debby Gerritsen, waarin zij wekelijks met verschillende vrouwen van het Algemeen Dagblad praat over actuele zaken. In deze aflevering spreekt zij met collega Fardau Wagenaar en Marijke Nazaer (die een onderzoek deed naar klachten over ongewenste berichten). Ze bespreken ongepaste berichtjes via social media, wat steeds vaker voorkomt. Hoe reageer je als je mannelijke collega je vraagt of je zin hebt in een massage?
Luister hier...
Geweld Hoort Nergens Thuis
Overal in het land zetten mensen zich in om huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan, de gevolgen ervan te beperken en toe te werken naar een toekomst met minder geweld. In de podcast ‘Geweld Hoort Nergens Thuis’ neemt Merel Steinweg je mee naar die plekken. Om te horen welke projecten er zijn, welke resultaten en effecten ze bereiken en waar de betrokken mensen zich hard voor maken.
Luister hier...
Meer in deze nieuwsbrief
Alle nieuwsbrieven18 december 2021
Rubriek ‘‘De psychotraumatherapeut: het verhaal van… Wendy Weijts’’
Door Marthe Egberts (postdoctoraal onderzoeker en orthopedagoog bij het Ingeborg Douwes Centrum)
18 december 2021
“We mogen misschien wel optimistischer zijn over de behandelbaarheid van patiënten met ernstige psychopathologie” - Interview met Sanne Swart
Door Iris van Dijk, promovenda bij de Universiteit Utrecht
18 december 2021
“Herstel is niet de afwezigheid van klachten of ‘ongezond’ gedrag, maar kunnen leven met liefde, en met liefde leven” - Interview met Anne Marsman
Door Naemi Welter, Masterstudente Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden.
18 december 2021
“Doordat ik verdriet zag bij mijn ouders, liet ik mezelf achterwege”
Door Iris van Dijk, promovenda bij de Universiteit Utrecht
18 december 2021
Boekentips december 2021
18 december 2021
CONNECT
De COVID-19 pandemie heeft ons leven veranderd. Veel dingen vinden nog steeds thuis plaats, waardoor we zwaarder belast worden en er zijn veel regels over hygiëne en hoe we ons moeten gedragen. Ingrijpende veranderingen vragen om nieuwe wetenschappelijke kennis. Daarom is het belangrijk om nieuw onderzoek uit te voeren.