1 april 2024
De NtVP faciliteert werkgroepen (Special Interest Groups) die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De werkgroepen hebben ieder een specifiek thema en komen circa twee keer per jaar bij elkaar. Een SIG bestaat uit een aantal deelnemers en heeft als doel om professionele kennis en ervaring met het thema te delen en verder te ontwikkelen. Vanuit de SIG’s worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen uitgelicht in deze nieuwsbriefrubriek.
Op dit moment zijn er 7 SIGs actief: 1) Young Minds, 2) opvang en vroege interventies, 3) traumatische rouw, 4) behandeling van PTSS met ernstige (comorbide) problematiek en dissociatieve stoornissen, 5) culturele diversiteit, 6) ouderen en psychotrauma, en 7) trauma in het forensisch veld.
Indien u interesse heeft in deelname aan een SIG kunt u contact opnemen met de voorzitter van de desbetreffende groep (een overzicht vind je hier).
Verder willen we graag de leden ondersteunen met het opstarten van nieuwe SIGs. Heeft u affiniteit met een specifiek thema binnen het psychotraumaveld en wilt u zich samen met andere leden inzetten voor meer kennisdeling over dat thema, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met NtVP bestuurslid Samrad Ghane: s.ghane@parnassiagroep.nl. Mogelijke thema’s voor nieuwe SIG’s kunnen bijvoorbeeld zijn: kind en jeugd, neurobiologie en farmacotherapie, vaktherapie, seksueel geweld, of moreel trauma.
SIG Ouderen en Psychotrauma
Deze keer staat een kwalitatieve casusbeschrijving centraal. Hierin wordt een groepsbehandeling met drama-therapie voor ouderen in een dagkliniek in Israël beschreven. De therapeutische groepsprocessen worden beschreven in termen van dramatherapie en de theorie van het positief ouder worden.
De groep bestond uit twaalf deelnemers, in leeftijd variërend van 70 tot 90 jaar. Ze kwamen gedurende tien maanden bijeen voor wekelijks sessies van twee uur bij een dramatherapeut. De verslagen van de therapeut dienden als data voor een kwalitatieve analyse. De analyse liet drie hoofdthema’s zien: (a) bewegingsoefeningen die herinneringen aan lichamelijke ervaringen opriepen; (b) muziek als stimulus voor autobiografische herinneringen; (c) transformatie en verandering in levensverhalen door middel van dramatische resonantie (reacties van groepsleden op aspecten van het levensverhaal). Deze bevindingen belichten de bijdrage van dramatherapie in de ondersteuning van ouderen met verschillende niveaus van somatisch en cognitief functioneren en de bevordering van positief ouder worden
Het gebruik van verschillende sensorische modaliteiten en creatieve werkvormen valt niet onder psychotherapie in engere zin, maar de beschreven processen zijn mooie voorbeelden van ouderen die, ondanks klachten, komen tot ontspanning en opluchting, en daarmee tot een grotere kwaliteit van leven.
Verder lezen:
Leshen, E., & Harel, D. (2024). A Patchwork Quilt: Drama Therapy and Life-stories Group with Older Adults. GeroPsych: The Journal of Gerontopsychology and Geriatric Psychiatry 37 (1), 25-35. https://doi.org/10.1024/1662-9647/a000325
Heb je een reactie of wil je ook deel uitmaken van de SIG Ouderen en Psychotrauma? Mail dan naar: Jeannette Lely, j.lely@centrum45.nl