18 december 2024

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer drie interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: "Morgen beginnen we weer opnieuw" van Aafke Romeijn, Daan Heerma van Voss & Etchica Voorn, "Liegen zul je" van Jeffrey Dral en "Niets is wat het lijkt" van Diederik de Geus.

Morgen beginnen we weer opnieuw

Aafke Romeijn, Daan Heerma van Voss & Etchica Voorn

In Morgen beginnen we weer opnieuw nemen Aafke Romeijn, Daan Heerma van Voss en Etchica Voorn de lezer mee in drie verhalen die de verborgen wereld van zelfmoordgedachten onthullen. Tussen een voorwoord van schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali en een nawoord van Monique Kavelaars (Raad van Bestuur 113 Zelfmoordpreventie) schetsen de auteurs op indringende wijze hoe donkere gedachten zich kunnen ontwikkelen en hoe de zoektocht naar hoop altijd aanwezig blijft.

In het verhaal ‘Eiland’ reist Otto naar het eiland waar zijn vader, 18 jaar geleden overleden door zelfdoding, ooit op vakantie ging. Deze reis is een zoektocht naar antwoorden én een confrontatie met diepgewortelde emoties. ‘Ruis’ vertelt het verhaal van een vrouw die mentaal vastzit in haar eigen gedachten. Geplaagd door een interne storm van gevoelens van leegte en radeloosheid, probeert ze haar mentale gevangenis te ontvluchten. In 'Soes' reflecteert een vrouw op het verlies van haar zusje, dat vijfentwintig jaar geleden om het leven kwam. Ze worstelt met het onvermogen om het verdriet los te laten, terwijl ze tegelijkertijd haar eigen weg probeert te vinden in een wereld die steeds verder van haar lijkt te vervreemden.

De verhalen bieden een krachtige reflectie op hoe zelfmoordgedachten zich ontwikkelen, maar ook op de kracht van hoop en veerkracht. Het boek geeft niet alleen inzicht in deze verborgen wereld, maar opent ook de deur naar gesprekken over het grote taboe van zelfdoding.

Gerecenseerd door Naemi Welter, Rijks-I-Trainee bij de Rijksoverheid en communicatiemedewerker bij de NtVP.

Morgen beginnen we weer opnieuw

Liegen zul je

Jeffrey Dral

In Liegen zul je schrijft Jeffrey Dral op indringende wijze hoe twee mannen hem seksueel misbruikten toen hij 16 jaar oud was. Hij beschrijft hoe deze mannen te werk gingen en hoe hij in eerste instantie zelf niet eens doorhad slachtoffer te zijn van misbruik. De mannen wisten hem op listige wijze in hun greep te houden, waardoor hij gedwongen werd om te liegen tegen zijn omgeving en te zwijgen over wat er gebeurde als hij bij hen was. Uiteindelijk wist hij zich los te worstelen en nu gebruikt hij zijn boek om te laten zien hoe seksueel misbruik werkt en hoe ingrijpend de gevolgen hiervan kunnen zijn. Het boek is geschikt voor adolescenten en volwassenen die willen begrijpen hoe misbruiksituaties ontstaan en kunnen blijven bestaan. Het boek is geen literair meesterwerk, maar het toegankelijke taalgebruik zorgt ervoor dat je het zo uitleest.

Gerecenseerd door Sophie van Leeuwen, Psycholoog bij Youz en communicatiemedewerker bij de NtVP.

Liegen zul je

Niets is wat het lijkt - Het aangrijpende verhaal van een hoofdagent

Diederik de Geus

Mijn ogen, wat hebben ze veel gezien in al die jaren bij de politie. Als ik ze ook maar even sluit, dienen de talloze heftige beelden zich aan. (…) Achteraf had ik ze veel vaker willen sluiten, maar ik hield ze open.”

In Niets is wat het lijkt biedt Diederik de Geus een indringende inkijk in het leven en werk van een politieagent. Het boek, opgebouwd uit 45 hoofdstukken met elk een op zichzelf staand verhaal, schetst een rijk beeld van politiewerk. Niet alleen het werk dat we kennen van televisie of krantenkoppen, maar juist ook het werk dat er verder bij komt kijken. De Geus schrijft over de onvoorspelbaarheid, de moeilijke gesprekken, het geduld dat vaak wordt gevraagd en de emotionele nasleep die dit werk met zich meebrengt. Het boek roept waardering op voor zij die dit werk dag in dag uit uitvoeren, terwijl het tegelijkertijd een scherp beeld geeft van de psychologische tol die het eist.

De Geus schrijft met een vlotte pen en een openheid die weet te raken. Hij is eerlijk over de blijvende impact van het politiewerk: de herbelevingen, nachtmerries, stress, en de fysieke en mentale littekens die hij heeft opgelopen. Het boek laat zien hoe posttraumatische stress (PTSS) zich geleidelijk kan opbouwen door jarenlange blootstelling aan heftige situaties en hoe moeilijk volledig herstel kan zijn. Zoals De Geus treffend verwoordt: “Mijn energie zal ik niet meer terugkrijgen, dat heb ik inmiddels wel geleerd (…).” Uiteindelijk besluit hij zijn loopbaan bij de politie te beëindigen, niet uit onwil of gebrek aan liefde voor het vak – integendeel – maar omdat de prijs voor hem simpelweg te hoog werd.

Niets is wat het lijkt is ontroerend, aangrijpend, soms schokkend, maar ook verrassend grappig en hartverwarmend. Als lezer krijg je niet alleen meer inzicht in het politiewerk, maar ook in de mentale muur waar De Geus uiteindelijk tegenaan liep. Het boek is een waardevolle bijdrage voor iedereen die geïnteresseerd is in politiewerk, trauma en menselijke veerkracht. Het laat zien hoe diep ervaringen kunnen snijden en hoe herstel vaak betekent dat je een nieuwe balans moet vinden. Tegelijkertijd nodigt het boek uit tot mildheid – voor jezelf en voor de ander – en herinnert het ons eraan dat we, zelfs op de meest onverwachte momenten, van betekenis kunnen zijn voor elkaar.

Gerecenseerd door Ruth Van der Hallen, universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, psycholoog en lid van de NtVP Communicatiecommissie.

niets is wat het lijkt

Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
18 december 2024

Woord van de voorzitter

Geen bedrijf, instelling of organisatie ontkomt eraan: samenzijn op locatie in ‘real-time’ is een uitdaging en steeds vaker een uitzondering. Zonde… of juist zegen, of zowel zonde als zegen: sinds COVID lijkt (deels) thuiswerken een verworven recht. En er kan veel via technologie, onze vergaderdrift is er niet minder om geworden. 
Lees meer
18 december 2024

Lees- kijk- en luistertips voor de kerstvakantie

We wensen onze leden fijne feestdagen en een ontspannen kerstvakantie! We hebben weer een lijst met lees-, kijk- en luistertips voor de kerstvakantie samengesteld waar we interessante boeken, films, series, documentaires en podcasts aanraden die met psychotrauma te maken hebben.
Lees meer
18 december 2024

Nieuws uit de Special Interest Groups

De NtVP faciliteert werkgroepen (Special Interest Groups) die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De SIGs bestaan uit 8 tot 15 deelnemers hebben ieder een specifiek thema en komen circa twee keer per jaar bij elkaar. Vanuit de SIG’s worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen uitgelicht in deze nieuwsbriefrubriek. 
Lees meer
18 december 2024

NtVP on tour bij de brandweer!

Op 14.11.2024 organiseerde de Special Interest Group “Opvang en vroege interventies" van de NtVP de netwerkmiddag Wie knipt de kapper - On tour. Ditmaal op locatie bij de brandweerkazerne in Houten. 
Lees meer
18 december 2024

Vragen over diversiteit en inclusie binnen de NtVP

Voor het voorkomen, signaleren en behandelen van psychotrauma hecht de NtVP aan gelijkheid ongeacht afkomst, sekse, etniciteit, geloof en seksuele oriëntatie. Daarover heeft de NtVP in 2020 een gelijkheidsverklaring gepubliceerd. Bijna vijf jaar later willen we graag leden van de NtVP horen over hun ideeën ten aanzien van inclusie en diversiteit. 
Lees meer
18 december 2024

Vacatures

Er zijn momenteel vijf vacatures open bij de NtVP! We zijn op zoek naar een ambtelijk secretaris accreditatie, nieuwe leden voor de certificeringscommissie en accreditatiecommissie, een bestuurslid certificering en een penningmeester.
Lees meer