18 december 2024

De NtVP faciliteert werkgroepen (Special Interest Groups) die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De werkgroepen hebben ieder een specifiek thema en komen circa twee keer per jaar bij elkaar. Een SIG bestaat uit een aantal deelnemers en heeft als doel om professionele kennis en ervaring met het thema te delen en verder te ontwikkelen. Vanuit de SIG’s worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen uitgelicht in deze nieuwsbriefrubriek. 

Op dit moment zijn er 7 SIGs actief: 1) Young Minds, 2) opvang en vroege interventies, 3) traumatische rouw, 4) behandeling van PTSS met ernstige (comorbide) problematiek en dissociatieve stoornissen, 5) culturele diversiteit, 6) ouderen en psychotrauma, en 7) trauma in het forensisch veld. 

Indien u interesse heeft in deelname aan een SIG kunt u contact opnemen met de voorzitter van de desbetreffende groep (een overzicht vind je hier).

Verder willen we graag de leden ondersteunen met het opstarten van nieuwe SIGs. Heeft u affiniteit met een specifiek thema binnen het psychotraumaveld  en wilt u zich samen met andere leden inzetten voor meer kennisdeling over dat thema, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met NtVP bestuurslid Samrad Ghane: s.ghane@parnassiagroep.nl. Mogelijke thema’s voor nieuwe SIG’s kunnen bijvoorbeeld zijn: kind en jeugd, neurobiologie en farmacotherapie, vaktherapie, seksueel geweld, of moreel trauma.

Nieuws uit de SIGs

SIG Ouderen en Psychotrauma

Zowel structurele (bijvoorbeeld leeftijdsdiscriminatie) als persoonlijke (bijvoorbeeld stigma) barrières vormen een belemmering voor de toegang van ouderen tot de geestelijke gezondheidszorg. Deze barrières zijn bijzonder problematisch voor degenen die kwetsbaar zijn voor interpersoonlijk geweld en misbruik (bijv. door sociaal isolement). In een recente studie worden een digitaal programma beschreven om de weerbaarheid van ouderen met traumatische ervaringen te verhogen. De resultaten wijzen op een hoge voltooiing van de behandeling en een hoge betrokkenheid bij digitaal aangeboden interventies, en, belangrijker nog, significante vermindering van klachten. Deze uitkomsten benadrukken het belang van de uitbreiding van telehealth interventies in de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen waarbij leeftijdsgebonden stereotypen worden uitgedaagd en prioriteit wordt gegeven aan de behoeften van ouderen in de GGZ.

Verder lezen:

Hernandez-Tejada, M. A., Little, D. M., Bruce, M. J., Butte, S., Burnett, J., Wood, L., & Acierno, R. (2024). Building resilience: A specialty clinic tailored to older adults at risk for violence and abuse. International journal of psychiatry in medicine59(6), 620–632. https://doi.org/10.1177/00912174241272591

Heb je een reactie of wil je ook deel uitmaken van de SIG Ouderen en Psychotrauma? Mail dan naar: Jeannette Lely, j.lely@centrum45.nl

SIG Traumatische Rouw

Nu beschikbaar in 9 talen: vragenlijst Ambiguous Loss Inventory Plus (ALI+)

Als een naaste verdwijnt en er blijft aanhoudende onzekerheid over de verblijfplaats en het lot van deze persoon, dan wordt dit een ambigu verlies genoemd. De vragenlijst ALI+ is ontwikkeld om de psychologische gevolgen van ambigu verlies vast te leggen. Sinds kort is de ALI+ in meerdere talen beschikbaar: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Oekraïens, Modern en Klassiek Arabisch, Spaans en Turks.

Download hier de gratis vragenlijst en de vertalingen.

Wil je weten hoe deze vragenlijst is ontwikkeld? Lees dan dit onderzoeksartikel, waar leden van de SIG Traumatische Rouw Sophie Hengst, Geert Smid en Lonneke Lenferink aan hebben bijgedragen: https://doi.org/10.3390/ijerph20065117

Rouwmeter voor kinderen

Wanneer kinderen een dierbare verliezen, laten ze vaak niet zien hoe het met ze gaat. Soms lijkt het zelfs of het gewone leven voor hen doorgaat. Ze gaan naar school, spelen, spreken af met vriendjes. Als ouder of verzorger kun je je dan zorgen maken. Gaat het wel goed? Komt mijn kind wel aan rouwen toe? De nieuwe rouwmeter voor kinderen helpt rouwklachten in kaart te brengen.

De rouwmeter voor kinderen is, net als de rouwmeter voor volwassenen een laagdrempelige online zelftest. Beide rouwmeters kan je vinden op www.rouwbehandeling.nl. Door de rouwmeter in te laten vullen door of samen met jouw client, kan je kijken of de ouder en/of het kind baat hebben bij (professionele) hulp. De rouwmeter voor volwassenen is sinds de lancering in 2022, al 75.000 keer ingevuld.

Oproep voor nieuwe leden SIG Traumatische Rouw

drs. Sophie Hengst, Psychiater bij ARQ Nationaal Psychotraumacentrum en lid van de SIG Traumatische Rouw, schrijft op LinkedIn: “Als lid van de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma is het bijzonder en leerzaam om gelijkgestemden te vinden met interesse en expertise op het gebied van traumatische rouw. We spreken elke drie maanden met elkaar over ontwikkelingen uit onderzoek, state-of-the-art behandelmethoden, maar ook interessante lees-kijktips. En bovenal: hoe we het aanbod in ons land voor nabestaanden kunnen verstevigen.

Ben je je aan het verdiepen in rouw en lid van NtVP I Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma? Sluit je aan! Zie: https://ntvp.nl/sig-traumatische-rouw

Opgeven mag bij onze voorzitter Lonneke Lenferink (l.i.m.lenferink@utwente.nl)

Linkedin post Sophie Hengst.

Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
18 december 2024

Woord van de voorzitter

Geen bedrijf, instelling of organisatie ontkomt eraan: samenzijn op locatie in ‘real-time’ is een uitdaging en steeds vaker een uitzondering. Zonde… of juist zegen, of zowel zonde als zegen: sinds COVID lijkt (deels) thuiswerken een verworven recht. En er kan veel via technologie, onze vergaderdrift is er niet minder om geworden. 
Lees meer
18 december 2024

Lees- kijk- en luistertips voor de kerstvakantie

We wensen onze leden fijne feestdagen en een ontspannen kerstvakantie! We hebben weer een lijst met lees-, kijk- en luistertips voor de kerstvakantie samengesteld waar we interessante boeken, films, series, documentaires en podcasts aanraden die met psychotrauma te maken hebben.
Lees meer
18 december 2024

Boekentips december 2024

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer drie interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: "Morgen beginnen we weer opnieuw" van Aafke Romeijn, Daan Heerma van Voss & Etchica Voorn, "Liegen zul je" van Jeffrey Dral en "Niets is wat het lijkt" van Diederik de Geus.
Lees meer
18 december 2024

NtVP on tour bij de brandweer!

Op 14.11.2024 organiseerde de Special Interest Group “Opvang en vroege interventies" van de NtVP de netwerkmiddag Wie knipt de kapper - On tour. Ditmaal op locatie bij de brandweerkazerne in Houten. 
Lees meer
18 december 2024

Vragen over diversiteit en inclusie binnen de NtVP

Voor het voorkomen, signaleren en behandelen van psychotrauma hecht de NtVP aan gelijkheid ongeacht afkomst, sekse, etniciteit, geloof en seksuele oriëntatie. Daarover heeft de NtVP in 2020 een gelijkheidsverklaring gepubliceerd. Bijna vijf jaar later willen we graag leden van de NtVP horen over hun ideeën ten aanzien van inclusie en diversiteit. 
Lees meer
18 december 2024

Vacatures

Er zijn momenteel vijf vacatures open bij de NtVP! We zijn op zoek naar een ambtelijk secretaris accreditatie, nieuwe leden voor de certificeringscommissie en accreditatiecommissie, een bestuurslid certificering en een penningmeester.
Lees meer