18 december 2024
We wensen onze leden fijne feestdagen en een ontspannen kerstvakantie! We hebben weer een lijst met lees-, kijk- en luistertips voor de kerstvakantie samengesteld waar we interessante uitjes, boeken, films, series, documentaires en podcasts aanraden die met psychotrauma te maken hebben.
Lezen
Ik ben vrij
Lale Gül
In februari 2021 werd Nederland overdonderd door Ik ga leven, de openhartige, ontroerende en vlijmscherpe debuutroman van Lale Gül, waarin ze haar persoonlijke strijd tegen de verstikkende tradities en verwachtingen binnen haar streng religieuze gemeenschap beschreef. Lale verlangde naar vrijheid, en die zou ze krijgen.
In Ik ben vrij blikt Lale terug op de eerste jaren van haar nieuwe leven. Dat heeft haar succes gebracht, prijzen, steun, nieuwe ontmoetingen en vriendschappen, en vooral vrijheid. Maar aan de andere kant is ze bedreigd en wordt ze uitgekotst door haar familie, vrienden van vroeger, de moslimgemeenschap en zelfs haar zusje, dat nog wél gelovig is en met volle overtuiging een hoofddoek draagt.
Ik ben vrij is een aangrijpend relaas en een diepgravende reflectie op de kracht van individuele vrijheid, de prijs van authenticiteit en de moed om tegen de stroom in te zwemmen. Lale beschrijft met haar geheel eigen pen, die honderdduizenden lezers al wist te ontroeren, op goudeerlijke wijze haar nieuwe leven. Ze neemt ons mee in haar bestaan van succesvol schrijver en tegelijk afvallige. Ze bezoekt lezingen, vrienden, schoonouders, schrijvers en haar therapeut, maar niet langer haar familie. Voor haar vrijheid heeft ze een hoge prijs betaald. Was die het waard?
Het hele dorp wist het
Rinke Verkerk
Bij seksueel kindermisbruik zijn er drie partijen: de dader, het slachtoffer én de omstanders. Aan de hand van een aangrijpend verhaal uit het dorp waar ze zelf opgroeide, laat journalist Rinke Verkerk zien hoe we de menselijke neiging om weg te kijken bij kindermisbruik kunnen doorbreken.
Hard nodig, want in iedere basisschoolklas zit gemiddeld één kind dat seksueel geweld heeft meegemaakt.
The Boy Who Was Raised as a Dog
Bruce D. Perry & Maia Szalavitz
In dit klassieke werk over ontwikkelingspsychologie onthult de gerenommeerde psychiater en co-auteur van de #1 New York Times bestseller What Happened to You? hoe trauma kinderen beïnvloedt—en schetst hij de weg naar herstel.
Hoe beïnvloedt trauma het brein van een kind—en hoe kan dat brein herstellen? Kinderpsychiater Dr. Bruce D. Perry heeft kinderen geholpen die geconfronteerd werden met onvoorstelbare verschrikkingen: overlevenden van genocide, getuigen van moord, ontvoerde tieners en slachtoffers van huiselijk geweld. In het klassieke The Boy Who Was Raised as a Dog vertelt Dr. Perry hun verhalen over trauma en transformatie, en deelt hij lessen over moed, menselijkheid en hoop. Met een meesterlijke combinatie van onvergetelijke casussen en zijn eigen meelevende, inzichtelijke strategieën voor rehabilitatie, legt Perry uit wat er gebeurt in de hersenen van kinderen die blootstaan aan extreme stress. Hij laat zien welke onverwachte maatregelen genomen kunnen worden om deze pijn te verlichten en hen te helpen uit te groeien tot gezonde volwassenen. Pas wanneer we de wetenschap van het brein en de kracht van liefde en zorg begrijpen, kunnen we hopen de geest te helen van zelfs het meest gekwetste kind.
Kijken
Inside Out 2
Plezier, Verdriet, Woede, Angst en Afkeer runnen al heel lang een succesvolle operatie in de commandoruimte in het hoofd van tiener Riley. Maar dan moeten ze ineens ruimte maken voor iets heel onverwachts: nieuwe emoties.
The Zone of Interest
De commandant van Auschwitz, Rudolf Höss, en zijn vrouw Hedwig streven ernaar om een droomleven op te bouwen voor hun gezin in hun huis direct naast het kamp.
One Life
Als bankier Sir Nicholas Winton in 1938 de toestand van de Joodse vluchtelingen in Praag ziet, besluit hij zich voor hen in te zetten. Maar omdat de Tweede Wereldoorlog nadert, wordt hij geconfronteerd met een race tegen de klok.
Four Daughters
Wanneer de twee oudste dochters van de Tunesische Olfa op een dag verdwijnen, nodigt filmmaker Kaouther Ben Hania professionele actrices uit om hun afwezigheid op te vullen.
Seven Days
Ali Samadi Ahadi's nieuwste film verkent een hartverscheurende strijd. Wanneer de gevangengenomen mensenrechtenactivist Maryam een zeldzaam medisch verlof krijgt, heeft ze de kans om uit Iran te ontsnappen—maar dat zou ten koste gaan van haar strijd voor gelijkheid en democratie.
Dear Child (Liebes Kind)
Een mysterieuze vrouw ontsnapt uit haar schrijnende gevangenschap en leidt onderzoekers naar de duistere waarheid achter een onopgeloste verdwijning 13 jaar geleden.
Jay Francis: De Schaduw van de Lach
De documentaire "De Schaduw van de Lach" is een ruige tocht door het bizarre leven van de succesvolle, maar soms ook controversiële comedian Jay Francis. Als zoon van een Surinaamse vader en Nederlandse moeder, groeide Jay op in een criminele omgeving en worstelde hij met verschillende problemen.
Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story
Dit meeslepende, waargebeurde misdaadverhaal gaat in op het leven van de broers Menendez, die zijn veroordeeld voor de brute moord op hun ouders in Beverly Hills.
Eric
In de jaren 80 zoekt een wanhopige vader samen met een vastberaden agent in New York naar zijn vermiste negenjarige zoon, terwijl hij tegen zijn eigen demonen vecht.
Poison
Een man en een vrouw ontmoeten elkaar jaren na hun scheiding weer op een begraafplaats. De aanleiding voor hun ontmoeting is de herbegrafenis van hun kind, omdat er gif in de bodem is aangetroffen. Tijdens de paar uur die ze samen doorbrengen blijkt hoe ernstig het grote verlies hun levens vergiftigd heeft. Is het voor hen mogelijk verder te gaan met hun levens?
Close
Leo en Remi, 13, zijn vrienden zo lang ze zich kunnen herinneren. De vriendschap is vrolijk, intens en bovenal onafscheidelijk. Toch lijkt een ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenis genoeg om hen uit elkaar te drijven. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot de moeder van Remi.
Luisteren
De Zwembadclub
De nieuwe podcast van Annegriet Wietsma, maker van De Deventer Mediazaak. Een zoektocht naar de waarheid van een verborgen verleden. "Nou… en toen kwam de zwembadclub. Dat je in je blootje moest zwemmen. En dat er volwassen mensen zijn die dat op prijs stellen. En dan zat er altijd geld in je jaszak. Vijf gulden of zo." George groeit op in het naoorlogse Amsterdam, in een arm gezin. Hij zwerft veel op straat rond. Om wat bij te verdienen scharrelt hij met geïnteresseerde mannelijke voorbijgangers. Hij wordt benaderd door een aardige fotograaf die de knaap in ruil voor geld laat poseren. Naakt. De fotograaf neemt hem tevens mee naar een openbaar zwembad waar arbeiderskinderen af en toe een avond mogen zwemmen. En dan krijgt het verhaal een bizarre wending.
Waar is Sarah?
Rob Timmerman vaart de helft van het jaar op een reddingsschip op de Middellandse Zee, op zoek naar mensen in verdrinkingsnood. Met name één drenkeling houdt hem nog dagelijks bezig. De pasgeboren baby Sarah, die hij in 2016 uit een rubberboot redde. 'Wat is er van haar geworden?', vraagt Rob zich af. Radiomaker Laura Stek vraagt zich op haar beurt af: 'Waarom wil Rob zo graag op zoek naar het inmiddels zeven jaar oude meisje?' De zesdelige podcastserie 'Waar is Sarah?' is een persoonlijke zoektocht naar houvast, binnen het grotere verhaal van ons Europese migratiebeleid.
Cover Story - Power Trip
Cover Story is een onderzoeks-podcast van New York Magazine. Het eerste seizoen, Power Trip, onthult de geheimen en legt de duisterste kanten bloot van de psychedelische renaissance, verteld door middel van een verwrongen, diep persoonlijk verhaal op het snijvlak van geest, lichaam en controle.
Rino Podcast - Dr. Sietske Dijkstra over geweldspatronen en tacit knowing
Geweld binnen relaties en gezinnen is een complex en veelzijdig probleem. Dr. Sietske Dijkstra, psycholoog, onderzoeker psycholoog en docent op het gebied van geweld in partnerrelaties, gezinnen en instellingen, legt in de RINO Groep Podcast uit dat geweld niet alleen fysiek is, maar ook psychische, digitale en economische vormen kan aannemen. Ze benadrukt dat geweldspatronen, zoals dwingende controle, vaak verborgen blijven en niet gebonden zijn aan kleur of klasse.