18 december 2024
Geen bedrijf, instelling of organisatie ontkomt eraan: samenzijn op locatie in ‘real-time’ is een uitdaging en steeds vaker een uitzondering. Zonde… of juist zegen, of zowel zonde als zegen: sinds COVID lijkt (deels) thuiswerken een verworven recht. En er kan veel via technologie, onze vergaderdrift is er niet minder om geworden. Teams, Zoom, Meet, we switchen moeiteloos tussen platforms en plannen al ‘unmutend’ en ‘oud-handje weghalend’ back-to-back meetings. Jeukwoorden te over, zou Japke D. zeggen.
Als het dan wel lukt om met elkaar op één plek tijd door te brengen, voelt dat als een luxe. Niet voor niets noemden tien jaar geleden toekomst-watchers tijd “het nieuwe geld”. Na COVID is tijd plus (dezelfde) ruimte nog vele malen kostbaarder geworden. Dat maakt onze jaarlijkse Heidag met het NtVP bestuur een extra gekoesterde traditie. Eind november komen bestuursleden bij elkaar, ergens in het land, het liefst een beetje afgelegen, en nemen we de tijd. Tijd om met elkaar en voor elkaar stil te staan bij onze missie, onze pijlers en hoe onze activiteiten die ondersteunen. Meer dan ooit merken we ook dat het nodig is, dat we erdoor verbinding voelen, gezamenlijk speerpunten kunnen bepalen en van daaruit plannen kunnen maken. Plannen die we tijdens de Algemene Ledenvergadering presenteren, ditmaal op 29 januari. De aankondiging ervoor vindt u in deze nieuwsbrief, ik kijk ernaar uit u daar (online, dat wel) te zien.
Dat samenzijn en tijd delen raakt aan onze kernwaarden, onze pijlers. Onze missie is om de zorg voor mensen met psychotrauma-klachten te verbeteren. Dat doen we door wetenschappelijke inzichten en best-practices te verzamelen en te verspreiden, door hulpverleners goed op te leiden, door trainingen en opleidingen te accrediteren en door individuele hulpverleners te certificeren, en door maatschappelijke belangen op het gebied van psychotrauma te behartigen, bijvoorbeeld door te zorgen dat de expertise van onze leden wordt gehoord en meegewogen in beleid. Al die activiteiten kunnen niet gebeuren zonder elkaar en zonder tijd. Het netwerk is altijd de basis, om kennis te delen, erover te discussiëren en om ons zo verder te ontwikkelen. Hiermee hebben we meteen vier van de vijf pijlers van onze vereniging te pakken.
De vijfde, en wellicht iets minder bekende, pijler heeft ook te maken met samenzijn, maar dan met onze internationale collega’s. Samen met elf andere psychotraumaverenigingen vormen we de Europese psychotraumavereniging ESTSS, en van daaruit staan we in verbinding met nog meer lokale en globale verenigingen en initiatieven. En het doel daarvan is om onze lokale missie te verbreden buiten onze lands- en taalgrenzen. Om kennis en kunde over goede psychotraumazorg te delen met mensen op plekken waar psychologische zorg überhaupt niet vanzelfsprekend is. Om (met en dankzij technologie) goede opleiding, supervisie en training te bieden en monitoren in gebieden waar door oorlog geen natuurlijke infrastructuur voor is.
Als vertegenwoordiger van NtVP binnen het ESTSS-bestuur voelt het als een voorrecht dat ik kan zien hoe ver de rijkdom aan kennis, expertise en ervaring uit onze vereniging verspreid wordt, hoe het bijdraagt aan lokale professionalisering en aan een nog sterker netwerk. Dat maakt me extra trots, en ik hoop u ook, om vastberaden en samen 2025 in te gaan.
NtVP wenst u een goede eindejaarsperiode en een vreedzaam en saamhorig nieuwjaar. Mèt twee mooie gelegenheden om elkaar op locatie en in ‘real-time’ te zien, het NtVP jaarcongres op 9 mei in Ede en het ESTSS tweejaarlijkse congres van 12 t/m 15 juni in Tbilisi.