9 juni 2023
Door Lyanne Reitsma, promovenda aan de Universiteit Utrecht en lid van de NtVP communicatiecommissie
Diagnostiek en behandeling van psychotrauma vraagt om specifieke expertise. Om die deskundigheid te garanderen biedt NtVP de certificering tot psychotraumatherapeut. Wie zijn de professionals die deze certificering hebben? In deze rubriek komen zij aan het woord, geven hun blik op hun werkveld en hun visie op de certificering tot psychotraumatherapeut. Voor deze nieuwsbrief spraken wij met Ursula Hendriks over haar werk en over het belang van zelfzorg voor therapeuten.
Ursula Hendriks is GZ-psycholoog/psychotraumatherapeut, EMDR-Europe practitioner en Supervisor VGCt, oprichter en praktijkhouder van Psychocare. In haar praktijk behandelt zij mensen met uiteenlopende psychische klachten vanuit een kleinschalige en persoonlijke aanpak, met een specialisatie in het behandelen van psychotrauma. Ook is zij inhoudelijk directeur van Psychocare Detachering en beheerder van het Supervisorennetwerk van Psychocare en maakt zij deel uit van het landelijk Netwerk Traumatisch Verlies. Tevens is zij lid van de Raad van Advies van Opos gezondheidszorg. Sinds 2016 is ze gecertificeerd psychotraumatherapeut NtVP.
Waardoor werd je interesse in het psychotraumaveld gewekt?
Toen ik begon met werken in de functie van psycholoog in 1996, startte ik gelijk al met de behandeling van geüniformeerden met PTSS en traumagerelateerde klachten. Sterker nog, mijn eerste cliënt was een politieman met PTSS. Hierdoor werd mijn interesse in het psychotraumawerkveld gewekt. Toen werkte ik echter alleen nog maar met (imaginaire) exposure. Ik vond het een boeiend werkveld en ook mooi om te zien hoe behandeling mensen verder kon helpen.
Welke behandelingen geef je bij Psychocare nu vooral?
Veel van de cliënten die ik zie, hebben PTSS of overige traumagerelateerde klachten. Daarnaast spreek ik veel mensen die last hebben van angstklachten, depressie en/of een negatief zelfbeeld. Het is steeds meer bekend dat ook bij hen trauma (in het verleden) een rol speelt of heeft gespeeld in het ontwikkelen van klachten.
Ik geef ook veel traumabehandeling. Heel vaak is dit EMDR, maar ik ben ook opgeleid in de Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP) en imaginaire exposure. Op grond van de casusconceptualisatie bekijk ik samen met de cliënt welke behandeling wordt ingezet. Vaak is dit EMDR al dan niet in combinatie met exposure. Bij cliënten die onlangs een traumatische ervaring hebben meegemaakt, begin ik zo snel mogelijk met traumabehandeling.
Psychocare houdt zich ook bezig met supervisie en detachering, kun je daar iets meer over vertellen?
Naast de praktijk van Psychocare hebben we binnen Psychocare detachering mensen in dienst die bij verschillende instellingen of praktijken werken, soms zijn het ook zzp’ers die al lang voor ons werken. Het is een kundig, betrokken en hecht team van mensen.
Daarnaast beheer ik een supervisoren netwerk waar supervisoren zich (geheel) vrijblijvend bij aan kunnen sluiten. De supervisoren kunnen we benaderen voor supervisie of werkbegeleiding voor onze eigen medewerkers, maar is ook kosteloos beschikbaar voor andere psychologen die een supervisor nodig hebben.
In de nabije toekomst ga ik samen met mijn man Jeroen werken aan een groter kennisnetwerk. Ook zijn we bezig met de oprichting van een netwerk van ervaren vrijgevestigde therapeuten voor zorg voor werknemers.
Als lid van het Netwerk Traumatisch Verlies werk je mee aan verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Wat spreekt je hier zo in aan?
Ik vind in het algemeen heel belangrijk dat er goed wetenschappelijk onderzoek wordt gepleegd, naar wat werkt binnen therapie. Het meewerken aan wetenschappelijk onderzoek houdt me up-to-date en betrokken bij toekomstige ontwikkelingen.
Waarom heb je besloten je te registreren tot psychotraumatherapeut NtVP?
Omdat ik al jaren werkte binnen het psychotraumaveld en op verschillende plekken heb gewerkt en ben opgeleid, was het voor mij een voor de hand liggende stap. Er wordt heel veel geschreven over psychotrauma en veel mensen hebben er een mening over. De registratie tot psychotraumatherapeut is ook voor de cliënt een vorm van zekerheid, dat je ervaring hebt en scholing hebt opgedaan op meerdere gebieden qua diagnostiek en behandeling. Ik ben geschoold in drie vormen van behandeling en ik kan daarom ook schakelen tussen behandelmethoden, als iets een keer niet werkt. Daarnaast neem ik de opgedane kennis en expertise ook mee in de supervisie die ik geef.
Wat zijn jouw grote dromen wat betreft je toekomstig (klinisch) werk?
Het werken in eigen praktijk bevalt me uitstekend, hier blijf ik zeker op deze manier mee doorgaan! Sinds ruim 20 jaar ben ik al werkzaam als supervisor, ik ben net begonnen aan een boek voor zelfzorg voor zorgprofessionals. Het viel me als supervisor op dat veel collega’s goed voor hun cliënten zorgen, maar niet altijd voor zichzelf. Mijn ervaring en kennis op dit gebied wil ik in dit boek samen laten komen.
Hoe verwerk je wat je hoort in de spreekkamer? Heb je tips voor andere therapeuten en zijn er nog andere dingen die je aan hen mee zou willen geven?
Dat is een hele goede vraag. Het allerbelangrijkste is in het algemeen goede zelfzorg. Dus zorg zoveel mogelijk voor voldoende ontspanning, beweging en rust in je leven. Hoe beter jezelf in je vel zit, des te beter kun je er voor de ander zijn en daarnaast bent je ook een voorbeeld voor de client daarin. Wees daarnaast mild voor jezelf en wees bewust dat zaken die je te horen krijgt je kunnen raken, je bent ook maar een mens. Neem zelf ook de tijd om dingen te verwerken die je te horen krijgt…Verder zijn er praktisch dingen die je kunt regelen voor jezelf, zoals de voor jou zware afspraken niet te dicht op elkaar plannen en overleg bijvoorbeeld met een collega als je zelf even moet ontladen. En wees niet te bescheiden, sta ook voor jezelf stil bij de successen die je cliënten samen met jou behalen.