13 december 2022


De balans

Het is weer zover, de jaarlijkse lijstjesweken. De tijd waarin we met z’n allen graag en lekker overzichtelijk de balans opmaken. Niet dat het zich beperkt tot de laatste drie weken van het jaar: ik krabbel ze het hele jaar door. Actiepunten-, boodschappen-, “to do”-, meeneemlijstjes. Toch lijken we een ander belang te hechten aan de rijtjes op het einde van het jaar.

De 10 beste films / docu’s / series die moet hebben gezien, de 22 meest verkochte boeken van ’22, de 50 meest spraakmakende gebeurtenissen in de wereld. We ontkomen er ook dit jaar niet aan om door mediaredacties de maat genomen te worden. Redactionele gemakzucht om de opbrengst van een jaar te hergebruiken? Of een diepere behoefte aan structuur en daarmee schoon schip voor een volgend jaar? Er is in ieder geval wel publiek voor.

De apotheose van de lijstjes is voor velen die met de 2000 meest favoriete muzieknummers, dan wel gekozen door het publiek. Zowel op radio als televisie in de afgelopen jaren veruit het populairste lijstjesprogramma. Of het programma aan populariteit heeft ingeboet, zal komende weken blijken. Het pas uitgekomen schrikbewind van de presentator bij een andere mediaredactie laat wellicht ook een nare bijsmaak achter bij dit programma. Daarmee is ook dit huisje niet meer heilig, zoals we eerder dit jaar ook zagen bij andere kijkcijferkanonnen.

De laatste discussie over het geven van rekenschap over zulke excessen is nog lang niet gevoerd. De beerput van medialand is vermoedelijk nog wel wat dieper. Wat er hopelijk wel veranderd is, is dat slachtoffers eerder een luisterend oor hebben en meer erkenning en zorg voor het geleden leed. Wat doen dan die lijstjes er nog toe, vraag je je af.

In de ban ermee dus, geen rankings of top zoveel’s. In deze nieuwsbrief bijvoorbeeld wel suggesties voor mooie podcasts, boeken en films, maar vormt u zich daar vooral zelf een oordeel over. Ik ga me alleen nog bezighouden met de lijst voor de kerstboodschappen.Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
12 december 2022

Algemene Ledenvergadering 2023 & Lezingen "Dissociatie: Na de zorgstandaard"

Benieuwd naar de resultaten van de NtVP over 2022 en de plannen voor 2023? Woon de hybride algemene ledenvergadering (ALV) bij op woensdag 25 januari 2023 waar we de ontwikkelingen en de actieplannen doornemen. Tevens zal de bestuurswissel plaatsvinden. Aansluitend aan de ALV zal er een online lezing worden aangeboden over dissociatie: “Dissociatie: na de zorgstandaard”.
Lees meer
8 december 2022

Terugblik NtVP Congres


Psychotrauma raakt meer dan dat ene moment, dat ene gevoel, die ene persoon.


Op vrijdag 30 september 2022 vond het NtVP Jaarcongres plaats met als thema “Psychotrauma door systemen heen”.
Lees meer
6 december 2022

Doe- lees- kijk- en luistertips voor de kerstvakantie

We wensen onze leden fijne feestdagen en een ontspannen kerstvakantie! We hebben weer een lijst met doe-, lees-, kijk- en luistertips voor de kerstvakantie samengesteld waar we interessante uitjes, boeken, films, series, documentaires en podcasts aanraden die met psychotrauma te maken hebben.

Doen
Museum van de Geest
Lees meer
5 december 2022

Boekentips december 2022

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer twee interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven:


Traumasensitieve mindfulness 


David A. Treleaven 

Lees meer
4 december 2022

SIG in beeld: Trauma in het forensisch veld

De NtVP faciliteert werkgroepen, de zogenaamde 'Special Interest Groups' (SIGs), die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De ambitie van de verschillende SIG’s is om zorgprofessionals en experts die werkzaam zijn op een specifiek domein binnen het psychotrauma veld te verbinden.
Lees meer
2 december 2022

NtVP bestuursleden in het nieuwsDat de (voormalig) bestuursleden van de NtVP ware multitaskers zijn, is bij velen wellicht bekend. In deze rubriek staan we graag stil bij een aantal bijzondere mijlpalen die zij de afgelopen maanden hebben behaald en verschillende interessante optredens in de media.

ESTSS
Lees meer