6 december 2022
We wensen onze leden fijne feestdagen en een ontspannen kerstvakantie! We hebben weer een lijst met doe-, lees-, kijk- en luistertips voor de kerstvakantie samengesteld waar we interessante uitjes, boeken, films, series, documentaires en podcasts aanraden die met psychotrauma te maken hebben.

Doen




Museum van de Geest

In de vestiging Haarlem, het monumentale Dolhuys, zie je verschillende kunstwerken die je aan het denken zetten over stigma’s en het belang van mentale gezondheid. In de vestiging Amsterdam, in de Hermitage, zie je Outsider Art. Dat is een originele kunstvorm gemaakt door outsiders van de kunstwereld en vaak ook van de maatschappij. Via het werk tonen ze hun binnenwereld zonder bezig te zijn met wat de buitenwereld daarvan vindt.

Lees meer...










Sabi Suriname Tropenmuseum Amsterdam


In Sabi Suriname kom je veel te weten over Suriname, de band met Nederland en hoe Suriname met de wereld is verbonden. Vaar op een boot door Busi Kondre en speel het Wat is waar?-spel over wat je onderweg tegenkomt. Ontdek de Surinaamse keuken en doe in de toko boodschappen voor een heerlijk Surinaams gerecht.

Lees meer...











Helmen Vol Verhalen

Helmen Vol Verhalen is een kunstproject waarin 'jonge' veteranen gekoppeld worden aan kunstenaars. Het persoonlijke missieverhaal van de veteraan vormt de inspiratiebron voor een kunstwerk met verbeeldingskracht. Vanaf september tot en met januari 2023 is de expositie van Helmen Vol Verhalen te bezoeken op de Johan Willem Friso kazerne in Assen, Drenthe.

Lees meer...











Now You See Me Moria - Instagram

Persoonlijke ervaringen, woede en pijn vormen de basis van een bijzonder project waarin vluchtelingen via Instagram foto's en verhalen delen over hun dagelijks leven in Moria, het grootste vluchtelingenkamp van Europa, gelegen in Griekenland.

Zie meer...











She Said


Carey Mulligan en Zoe Kazan spelen Megan Twohey en Jodi Kantor, twee journalisten van de New York Times die samen een van de belangrijkste verhalen van een generatie publiceerden. Een verhaal dat medeverantwoordelijk was voor de #MeToo-beweging, dat een decennialange stilte doorbrak over seksueel misbruik in Hollywood en de Amerikaanse cultuur voorgoed veranderd heeft.

Lees meer...












Verdriet is het ding met veren


Met Verdriet is het ding met veren brengen Jacob Derwig en Erik Whien de internationaal succesvolle debuutroman, een hartverscheurend boek van Londenaar Max Porter naar toneel. Een ontroerend en poëtisch verhaal over een vader en zijn twee zoons, die achterblijven na de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder. Kort na het verlies worden de drie bezocht door een wrede, onvoorspelbare en zorgende Kraai. Hij pakt de vader, tilt hem op en zegt: ‘Ik ga pas weg als je me niet meer nodig hebt’.

Lees meer...









Lezen



In de ban van burn-out


Christiaan Vinkers

Ons dagelijks leven is hectischer dan ooit. Geen wonder dat burn-outklachten zo herkenbaar zijn: één op de zes Nederlanders heeft er last van, er zijn vele duizenden burn-outcoaches en het fenomeen wordt regelmatig besproken in de media. Hoewel we dus in de ban van burn-out lijken, weten we gek genoeg niet echt goed wat het is. De wetenschappelijke basis ervan is wankel: het is slecht meetbaar, niet betrouwbaar vast te stellen en bovendien zijn er weinig bewezen werkzame behandelingen.

Lees meer... 










Handboek familierelaties bij psychotrauma


Trudy Mooren, Julia Bala, Marloes de Kok, Jan Baars, Jelly van Essen

Traumatiserende ervaringen zoals geweld, een ongeval of verlies, mishandeling of verwaarlozing kunnen diverse gevolgen hebben binnen een gezin. Soms wordt er wel, maar soms ook niet gesproken over wat er is gebeurd. Hoe gaat een gezin om met traumatische ervaringen? Wat zijn de gevolgen voor het ouderschap, de gezinsdynamiek en de subsystemen? En hoe is de uitwerking op de ontwikkeling en de psychische gezondheid van kinderen? Wat kun je doen om ouder-kindrelaties na ingrijpende gebeurtenissen te verbeteren? En hoe bevorder je het herstelvermogen van kinderen en gezinnen?

Lees meer...











Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold

Israel van Dorsten

Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had. In dit boek beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd.

Lees meer...











Wat je van bloed weet

Philip Huff

Wat je van bloed weet is een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin; over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alex, de jongere broer van de verteller. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden.

Lees meer...











Waarom reed je door de polder?

Sarah Tulling

Als Sarah 's avonds op haar scooter door de polder naar huis rijdt, trapt een onbekende man haar ten val. Hij mishandelt en misbruikt haar en probeert haar te wurgen. Deze onbekende laat haar ontredderd achter. Sarah overleeft. Een tijd volgt waarin de impact van seksueel geweld zich ontvouwt. Niet alleen haar eigen worstelingen, maar ook die van anderen krijgen een stem. Ze ontmoet emoties, zichzelf (in reflecties als slachtoffer, maar ook in die als hulpverlener) en de onmogelijkheid zich pratend uit te drukken.

Lees meer...











De bus uit Mostar

Gerben van ’t Hek & Rens Lieman

In De bus uit Mostar reconstrueren GerBen van ’t Hek en Rens Lieman het verhaal van jonge gevluchte meiden uit Mostar. Het geeft de recente geschiedenis van het voormalig Joegoslavië na Tito een menselijk gezicht. Het verhaal begint in mei 1992 als een groep jonge handbalsters in Mostar in de spelersbus stappen. Zij denken dat zij een toernooi in Nederland gaan spelen, maar in werkelijkheid is het een gevaarlijke vlucht.

Lees meer...












Kijken



Monsters Inside: The 24 Faces of Billy Milligan


Eind jaren '70 beweert een beschuldigde serieverkrachter dat meerdere persoonlijkheden zijn gedrag controleren, waarmee een juridische odyssee begint die Amerika in zijn greep houdt.

Kijk hier...











Een gat in mijn hart

Een documentaire uitgebracht ter ere van de 30-jarige herdenking van de vliegramp die op 4 oktober 1992 plaatsvond. Akwasi gaat samen met zijn lotgenoten de confrontatie met hun gedeelde trauma aan. Zij hebben de vliegramp in de Bijlmer van dichtbij meegemaakt. Welke plek hebben de ervaringen van toen vandaag de dag nog in hun leven? Is het trauma iets om op te lossen of juist iets wat de ruimte verdient om er te zijn?

Kijk hier...











The Swimmers

Van het door oorlog verscheurde Syrië naar de Olympische Spelen van Rio in 2016, beginnen twee jonge zussen aan een gevaarlijke reis, waarbij ze hun hart en hun zwemvaardigheden op heldhaftige wijze inzetten.

Kijk hier...











A house made of splinters

In Lysytsjansk, vlakbij de frontlinie in het door oorlog verscheurde oosten van Oekraïne, runt een groep vrouwen een opvangtehuis. De medewerkers weten een warme plek te creëren voor de kinderen die door huiselijk geweld of alcoholmisbruik uit huis zijn geplaatst.

Kijk hier...











Verloren kinderen



Documentairemaker Sahar Meradji volgt het dagelijkse bestaan van drie probleemgezinnen. Een super close-up die precies onthult hoe en waarom het misgaat.

Kijk hier...













NIKKI

De 12-jarige Nikki is een van de bijna 600.000 kinderen in Nederland die opgroeien met ouders die kampen met psychische en/of verslavingsproblemen. Haar moeder, de 46-jarige Karin, heeft een persoonlijkheidsstoornis en heeft het vaak moeilijk met zichzelf. Dit brengt Nikki vaak in een loyaliteitsconflict: zij navigeert tussen de liefde voor haar ouders en de zoektocht naar haar eigen identiteit. Voor wie moet zij kiezen: haar ouders of zichzelf?

Kijk hier...










Facking Vaderdag


Regisseur Sascha Stouthamer komt erachter in welke mate het overlijden van haar vader nog invloed heeft op haar leven, zowel fysiek als mentaal. In een parallel vertelling zoeken Sascha, Isabel en Oliver naar een manier om hun trauma te omarmen in plaats van te ontkennen.

Kijk hier...











Belaagd

In Belaagd vertelt een groot aantal Nederlandse vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld.

Kijk hier...











Overgave

Een documentaire over hoe ingrijpend het verlies van een dierbare vriend of vriendin kan zijn. Regisseur Marijn Frank verloor haar hartsvriendin Annemarie en toont in de documentaire hoe moeilijk het was daarna de draad van het leven weer op te pakken. Ze heeft de hardloopkleren van Annemarie geërfd en bereidt zich met hulp van trainer en coach Hesdy voor op de marathon van Berlijn.

Kijk hier...











Boerderij van Dorst - Jamie Vaes en Israel van Dorsten 

Jamie Vaes en Israel van Dorsten komen helpen op de boerderij. Ze bouwen samen een kippenhok en gaan op pad om nieuwe kippen op te halen.

Kijk hier...












Luisteren



Rino groep podcast: Drs. Martijn Stöfsel over traumabehandeling en persoonlijkheidsproblematiek


Klinisch psycholoog en psychotherapeut drs. Martijn Stöfsel legt in deze aflevering van de RINO Groep Podcast uit wanneer je de bekende behandelmethoden EMDR, Imaginaire Exposure en Imaginaire Rescripting het beste kunt inzetten. Daarnaast vertelt hij over de koppeling tussen persoonlijkheidsproblematiek en trauma, en komt ook het ‘weke hart’ van de behandelaar voorbij.


Luister hier...











De Podcastpsycholoog - Aflevering Trauma

Iedereen gaat anders om met het verwerken van een traumatische ervaring. De een wil er over praten, de ander trekt zich liever even terug. Wanneer je doet wat jij fijn vindt, kom je er vaak weer helemaal bovenop. Maar wat als dat niet gebeurt en je last blijft houden van herbelevingen, schrikachtigheid en vervelende gedachten? Wanneer je het liefst alles wil vermijden wat te maken heeft met je trauma en juist dát je leven gaat beheersen?

Luister hier...











Mijn Psycholoog Zegt - Aflevering Vergeet vergeten, geef psychotrauma betekenis

Hoe is een menselijke crisis een mogelijkheid? Wat is de kracht van symbolen in PTSS behandeling? Het rustige stemgeluid van Berthold Gersons neemt ons hierin mee. In deze opname spreken wij het oud-afdelingshoofd psychiatrie van het AMC o.a. over de BEPP behandeling voor PTSS en zijn specialisme in rampenpsychologie.

Luister hier...











Mijn Schuld

In deze zesdelige podcastserie gaan Roos van Ees en Wederik De Backer in gesprek met mensen die ieder op hun eigen manier een fout hebben gemaakt. Ook nodigden ze drie experts uit om hun getuigenissen te beluisteren: officier van justitie Disa Jironet, psycholoog Frans Schalkwijk, en filosoof en theoloog Ger Groot. Elke aflevering onderzoeken Roos en Wederik, samen met deze experts, een aan schuld gerelateerd thema, zoals zonde, straf, intentie en vergeving.

Luister hier...











Het Uur met traumapsycholoog Iva Bicanic

Lang voordat de voorpagina’s er vol mee stonden, hield traumapsycholoog Iva Bicanic zich al bezig met seksueel misbruik en de slachtoffers daarvan. Hoe kijkt zij terug op vijf jaar #MeToo? Pieter van der Wielen spreekt haar over de schadelijke effecten van onbegrip voor slachtoffers én van het cancellen van de daders, over hoe #MeToo afleidt van de kern van het probleem, en over hoe ze zelf omgaat met de verhalen die ze elke dag in haar praktijk hoort.

Luister hier...











Talking Later: Veterans' Stories of Late-Life PTSD


This podcast is about Post-Traumatic Stress Disorder, or PTSD in later life; it is also about resilience as we age. PTSD is a mental health condition that can occur by experiencing or witnessing a traumatic event. While some of us may be familiar with the idea of PTSD as a result of combat or natural disasters or other traumatic events, many people are less familiar with the ways PTSD can resurface, or emerge for the first time, as we age. Each episode of “Talking Later” begins with a real Veteran’s story. They’ll share their ups and downs, and sometimes the ways that they coped – or found meaning – in what they’ve gone through. Then we’ll discuss what the Veteran’s story can teach us about PTSD in later life. We hope these stories and conversations will help people with PTSD, as well as those who care for them.

Luister hier...







Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
12 december 2022

Algemene Ledenvergadering 2023 & Lezingen "Dissociatie: Na de zorgstandaard"

Benieuwd naar de resultaten van de NtVP over 2022 en de plannen voor 2023? Woon de hybride algemene ledenvergadering (ALV) bij op woensdag 25 januari 2023 waar we de ontwikkelingen en de actieplannen doornemen. Tevens zal de bestuurswissel plaatsvinden. Aansluitend aan de ALV zal er een online lezing worden aangeboden over dissociatie: “Dissociatie: na de zorgstandaard”.
Lees meer
8 december 2022

Terugblik NtVP Congres


Psychotrauma raakt meer dan dat ene moment, dat ene gevoel, die ene persoon.


Op vrijdag 30 september 2022 vond het NtVP Jaarcongres plaats met als thema “Psychotrauma door systemen heen”.
Lees meer
5 december 2022

Boekentips december 2022

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer twee interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven:


Traumasensitieve mindfulness 


David A. Treleaven 

Lees meer
4 december 2022

SIG in beeld: Trauma in het forensisch veld

De NtVP faciliteert werkgroepen, de zogenaamde 'Special Interest Groups' (SIGs), die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De ambitie van de verschillende SIG’s is om zorgprofessionals en experts die werkzaam zijn op een specifiek domein binnen het psychotrauma veld te verbinden.
Lees meer
2 december 2022

NtVP bestuursleden in het nieuws



Dat de (voormalig) bestuursleden van de NtVP ware multitaskers zijn, is bij velen wellicht bekend. In deze rubriek staan we graag stil bij een aantal bijzondere mijlpalen die zij de afgelopen maanden hebben behaald en verschillende interessante optredens in de media.

ESTSS
Lees meer