23 maart 2023


Traditie

Niet dagelijks, maar toch, bij tijd en wijle, verwonder ik me er over hoe groot we in ons kikkerlandje zijn in de psychotraumatologie. We hebben gespecialiseerde behandelcentra in elke provincie, TopGGZ-programma’s voor psychotrauma, op bijna elke universiteit een onderzoekslijn of leerstoel met een focus op trauma.

Natuurlijk, er valt genoeg te verbeteren. Neem bijvoorbeeld het toepassen van de richtlijnen voor PTSS-behandeling, het vroeg herkennen van traumaklachten, het verkleinen van de ‘treatment gap’: de tijdsduur dat mensen met een hulpbehoefte rondlopen zonder hulp te zoeken of hebben. En zo nog wel een lijstje. Hoe meer we leren over de effecten van trauma, wat voor behandelingen goed werken en hoe ze werken, des te geraffineerder onze vragen worden. We zoomen in, draaien aan radartjes en knoppen, krijgen nog meer vragen. Daardoor lijkt het soms een glas-halfleeg situatie. Maar misschien moeten we onszelf toestaan dat wat vaker om te draaien.
Er zijn dingen die we (nog) niet weten, maar ook veel zaken die we wel weten.

Even terug naar hoe groot het psychotraumawerkveld in Nederland is. Binnen de ESTSS waar we met elf andere landelijke verenigingen samenwerken is dat onmiskenbaar. Landen met oppervlaktes vele malen groter dan ons postzegelformaat, maar waar de verspreiding van traumakennis nog lang niet zo vanzelfsprekend is. Dit jaar viert ESTSS haar 30-jarig jubileum en duiken we de geschiedenis in. In dat kader sprak ik met Erica de Loos, dochter van de eerste ESTSS president en mede-oprichter Wolter de Loos. Zij vertelde over haar herinneringen aan de begindagen van ESTSS en de passie van haar vader voor psychotraumatologie. Een passie die gedeeld werd door landgenoten van wie sommigen ook later de voorzittershamer vasthielden: Bas Schreuder, Berthold Gersons, Miranda Olff. Die beginperiode van ESTSS was ook de opmaat naar de oprichting van NtVP: de behoefte om het veld ook op landelijk niveau bij elkaar te brengen. Nederland stond aan de wieg van het internationale traumaveld, bracht het mee groot en helpt het volwassen worden. Goed om wat vaker ‘on-Nederlands’ trots te zijn op onze “traumatraditie”.

Joanne Mouthaan







Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
16 maart 2023

De invloed van culturele factoren op suïcide - Interview met Indra Boedjarath



Indra Boedjarath is in december 2022 gepromoveerd op haar onderzoek over de relatie tussen cultuur en suïcide. Verder is Indra werkzaam als psychotherapeut en heeft zij diverse bestuursfuncties gehad. Zij zag in de praktijk dat suïcide niet altijd psychische oorzaken heeft, maar er ook culturele invloeden zijn. In dit interview vertelt zij over haar onderzoek.
Lees meer
14 maart 2023

Boekentips maart 2023

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer twee interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven:


Rood is ja


Sara Kroos

Lees meer
13 maart 2023

SIG in beeld: Traumatische Rouw

De NtVP faciliteert werkgroepen, de zogenaamde 'Special Interest Groups' (SIGs), die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De ambitie van de verschillende SIG’s is om zorgprofessionals en experts die werkzaam zijn op een specifiek domein binnen het psychotrauma veld te verbinden.
Lees meer
10 maart 2023

NtVP bestuursleden in het nieuws



Dat de (voormalig) bestuursleden van de NtVP ware multitaskers zijn, is bij velen wellicht bekend. In deze rubriek staan we graag stil bij een aantal bijzondere mijlpalen die zij de afgelopen maanden hebben behaald en verschillende interessante optredens in de media.

ESTSS Jubileumjaar
Lees meer