9 september 2022
Door Lyanne Reitsma, promovenda bij de Universiteit Utrecht.
Christiaan Vinkers is psychiater en hoogleraar Stress en Veerkracht bij het Amsterdam UMC en GGZ inGeest. Hij probeert met wetenschappelijk onderzoek naar stress en jeugdtrauma beter te begrijpen wie er kwetsbaar is voor stress, maar ook wat er aan te doen, en hoe we rondom stress psychische klachten kunnen tegengaan. Hij is lid van de Raad Medische Wetenschappen van de KNAW, oprichter van KenMed voor begrijpelijke informatie over medicatie in de psychiatrie. In september 2022 verschijnt zijn boek “In de ban van burn-out: over de grenzen van stress” bij uitgeverij Prometheus.
Tijdens het NtVP congres zal Christiaan Vinkers als keynote spreker een lezing geven over hoe stress en trauma op een transdiagnostische manier psychologen, psychiaters en patiënten kan helpen.
Stress is het dynamische proces waarmee mensen in balans blijven. Paradoxaal genoeg is stress goed én slecht. Goed, omdat deze aangeboren verdedigingslinie altijd paraat staat. Slecht, omdat als deze verdedigingslinie faalt, we er enorm last van kunnen krijgen. Voor stress is er weinig onderscheid tussen biologie, psychologie en omgeving. Daarnaast heeft het heden voor stress altijd belangrijke tentakels naar verleden. Eerdere ervaringen vormen ons, hoe we denken, voelen en ons gedragen. Verwaarlozing of misbruik in de jeugd hebben tot op zeer hoge leeftijd negatieve effecten op lichaam en geest.
Iedereen heeft een kantelpunt, een drempel waarbij ons dynamische stressevenwicht zodanig verstoord raakt dat we er last van krijgen. Het bereiken van deze stressdrempel kan komen door geleidelijke processen, maar soms zijn er ook plotselinge traumatische omslagpunten die iemand snel ontregelen. Als een kritiek punt is bereikt, kan het snel gaan. Somberheid, angst, psychoses, manie, suïcidaliteit en verslaving, teveel stress en trauma speelt bij al deze fenomenen een rol. Stress en trauma snijden dwars door alle psychiatrische diagnoses heen. Maar stress is relevant voor álle ziektes in de geneeskunde. Ook bij diabetes, hart- en vaatziekten, de ziekte van Parkinson, multipele sclerosis en auto-immuunaandoeningen speelt stress een rol.
Stressdynamica, qua emoties, gedrag, fysiologie en neurobiologie, vormt de sleutel om ontregeling door stress en trauma te begrijpen. Een verlies aan stressdynamica is letterlijk een verlies aan veerkracht: het terugveren gaat niet meer goed.
Komt u ook naar het congres? U kunt zich inschrijven via https://www.ntvpcongres.nl/
Wilt u op de hoogte zijn van de meest recente literatuur aansluitend bij deze lezing? Lees dan onderstaande artikelen:
- Why Zebras Don't Get Ulcers, Third Edition: Sapolsky, Robert M.: 8601404345708: Amazon.com: Books
- Childhood Trauma in Adult Depressive and Anxiety Disorders: An Integrated Review on Psychological and Biological Mechanisms in the NESDA Cohort - PubMed (nih.gov)
- The resilience framework as a strategy to combat stress-related disorders - PubMed (nih.gov)
- Burn-out: een ongrijpbaar fenomeen | Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (ntvg.nl)
Meer in deze nieuwsbrief
Alle nieuwsbrieven11 september 2022
Woord van de voorzitter
Urgentie
Het overkomt me best vaak, de gedachte, “ben ik wel met het juiste bezig”. Met alle brandhaarden om ons heen, verdient niet iets urgenters mijn aandacht? “In the grand scheme of things”, wat doet er het meeste toe? Ik weet, het is dan weer tijd om kaf van koren te scheiden, om te herijken. Vanaf nu gaat het om de hoofdzaken. Een mentale Marie Kondo.
10 september 2022
NtVP Congres - Psychotrauma door systemen heen
Psychotrauma raakt meer dan dat ene moment, dat ene gevoel, die ene persoon.
Op vrijdag 30 september 2022 vindt het NtVP Jaarcongres plaats met als thema “Psychotrauma door systemen heen”.
8 september 2022
‘Het belang van het betrekken van de systemische context in traumabehandeling’ - Interview met Elisa van Ee
Door Lyanne Reitsma, promovenda bij de Universiteit Utrecht
6 september 2022
Rubriek ‘‘De psychotraumatherapeut: het verhaal van… Liesbeth Mevissen’’
Door Janne Punski-Hoogervorst (arts-onderzoeker/promovenda aan de Universiteit van Haifa)
5 september 2022
De meerwaarde van Bayesiaanse statistiek voor psychologen – Een masterclass van Rens van de Schoot
Door Iris van Dijk, promovenda bij de Universiteit Utrecht
4 september 2022
Boekentips september 2022
Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer twee interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: Dicht bij Huis: Hoe steun je een kind na seksueel misbruik? van Iva Bicanic en Richard Korver en What Happened to You? Conversations on Trauma, Resilience, and Healing van Bruce D. Perry and Oprah Winfrey.
Lees meer
3 september 2022
SIG in beeld: Young Minds
De NtVP faciliteert werkgroepen, de zogenaamde 'Special Interest Groups' (SIGs), die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De ambitie van de verschillende SIG’s is om zorgprofessionals en experts die werkzaam zijn op een specifiek domein binnen het psychotrauma veld te verbinden.
Lees meer
2 september 2022
NtVP bestuursleden in het nieuws
Dat de (voormalig) bestuursleden van de NtVP ware multitaskers zijn, is bij velen wellicht bekend. In deze rubriek staan we graag stil bij een aantal bijzondere mijlpalen die zij de afgelopen maanden hebben behaald en verschillende interessante optredens in de media.
Media