7 september 2022


Op 27 januari 2022 hebben Chris Hoeboer en Noortje van Vliet hun onderzoeksresultaten gepresenteerd over de behandeling van complexe PTSS. De bevindingen van beide onderzoekers komen sterk overeen: ook mensen met complexe PTSS hebben veel baat bij exposuretherapie en EMDR-therapie. In het ene onderzoek werd een conditie met een vaardigheidstraining (STAIR) gevolgd door EMDR-therapie vergeleken met een conditie met alleen EMDR-therapie en in het andere onderzoek werden drie condities met elkaar vergeleken: reguliere exposuretherapie, intensieve exposuretherapie en STAIR gevolgd door exposuretherapie. Uit beide onderzoeken blijkt dat direct starten met de traumabehandeling veilig en effectief is voor mensen met (complexe) PTSS ten gevolge van vroegkinderlijk trauma. Beide onderzoekers hebben daarnaast bekeken of mensen met complexe PTSS misschien beter van therapie profiteren als ze starten met een vaardigheidstraining (STAIR) voordat ze doorgaan met de exposuretherapie of EMDR-therapie. Dit blijkt niet het geval te zijn.

Tijdens het NtVP congres in september gaan Chris Hoeboer en Noortje van Vliet verder in op hun bevindingen. Vervolgens zal Annemieke Driessen de vertaalslag maken van onderzoek naar de behandelkamer. Hoe pak je de behandeling van complexe PTSS praktisch aan? Hoe bepaal je bijvoorbeeld de volgorde van te bewerken herinneringen? Welke problemen kun je tegenkomen tijdens de behandeling en welke handvatten zijn er om patiënten zo goed mogelijk te laten profiteren van de behandeling? Zie voor meer informatie over deze workshop: Programma congres – NtVP Congres 2022. Wil je alvast verder lezen over de onderzoeksbevindingen van Chris Hoeboer en Noortje van Vliet? Lees dan het verslag van de ALV-lezing hier: Verslag lezingen ALV 2022.

Chris Hoeboer

Noortje van Vliet

Annemieke Driessen

Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
11 september 2022

Woord van de voorzitterUrgentie

Het overkomt me best vaak, de gedachte, “ben ik wel met het juiste bezig”. Met alle brandhaarden om ons heen, verdient niet iets urgenters mijn aandacht? “In the grand scheme of things”, wat doet er het meeste toe? Ik weet, het is dan weer tijd om kaf van koren te scheiden, om te herijken. Vanaf nu gaat het om de hoofdzaken. Een mentale Marie Kondo.
Lees meer
4 september 2022

Boekentips september 2022

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer twee interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: Dicht bij Huis: Hoe steun je een kind na seksueel misbruik? van Iva Bicanic en Richard Korver en What Happened to You? Conversations on Trauma, Resilience, and Healing van Bruce D. Perry and Oprah Winfrey.


Lees meer
3 september 2022

SIG in beeld: Young Minds

De NtVP faciliteert werkgroepen, de zogenaamde 'Special Interest Groups' (SIGs), die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De ambitie van de verschillende SIG’s is om zorgprofessionals en experts die werkzaam zijn op een specifiek domein binnen het psychotrauma veld te verbinden.
Lees meer
2 september 2022

NtVP bestuursleden in het nieuwsDat de (voormalig) bestuursleden van de NtVP ware multitaskers zijn, is bij velen wellicht bekend. In deze rubriek staan we graag stil bij een aantal bijzondere mijlpalen die zij de afgelopen maanden hebben behaald en verschillende interessante optredens in de media.

Media


Lees meer