2 september 2022


Dat de (voormalig) bestuursleden van de NtVP ware multitaskers zijn, is bij velen wellicht bekend. In deze rubriek staan we graag stil bij een aantal bijzondere mijlpalen die zij de afgelopen maanden hebben behaald en verschillende interessante optredens in de media.

MediaVoor Wereldvluchtelingendag (20 juni) schreef bestuurslid Samrad Ghane een artikel voor het Global Network of Psychologists for Human Rights: "When racism meets humanitarian action: on Europe’s humanitarian response to Ukraine crisis". Op 25 juni was bestuurslid en voormalig voorzitter Trudy Mooren in het NOS Journaal te bekijken over de zorgen rondom gevluchte Oekraïense jongeren - item start rond minuut 09.30.

Onderzoek

Een belangrijke taak in het leven van een (klinisch) onderzoeker, is het garanderen van voldoende financiering om alle prachtige plannen en ideeën tot acties en resultaten om te zetten. In de afgelopen periode heeft bestuurslid Lonneke Lenferink een subsidie ontvangen voor een onderzoeksproject naar online eerste psychologische hulp voor rouw bij Oekraiense vluchtelingen.

Ook startte Utrecht University (Development of Youth) en Trudy Mooren in haar rol als ARQ-hoogleraar recent onderzoek NADIYA (Oekraïens voor hoop), een onderzoeksinitiatief vanuit vier universiteiten (Utrecht, Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam en Leiden) om de mentale gezondheid van vluchtelingen uit Oekraïne in kaart te brengen, met herhaalde metingen in twee jaar tijd. NADIYA richt zich op alle leeftijdsgroepen, ook jongeren.

Opleiding


Sinds 1 april is bestuurslid Samrad Ghane P-opleider bij Parnassia Groep voor de psychologen in de regio Midden, Oost en Zuid Nederland (Zeeland, Brabant, Gelderland, Limburg en Twente). Hij werkt daarnaast onder andere als klinisch psycholoog, psychotherapeut en antropoloog bij i-psy en PsyQ Utrecht.
Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
11 september 2022

Woord van de voorzitterUrgentie

Het overkomt me best vaak, de gedachte, “ben ik wel met het juiste bezig”. Met alle brandhaarden om ons heen, verdient niet iets urgenters mijn aandacht? “In the grand scheme of things”, wat doet er het meeste toe? Ik weet, het is dan weer tijd om kaf van koren te scheiden, om te herijken. Vanaf nu gaat het om de hoofdzaken. Een mentale Marie Kondo.
Lees meer
4 september 2022

Boekentips september 2022

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer twee interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: Dicht bij Huis: Hoe steun je een kind na seksueel misbruik? van Iva Bicanic en Richard Korver en What Happened to You? Conversations on Trauma, Resilience, and Healing van Bruce D. Perry and Oprah Winfrey.


Lees meer
3 september 2022

SIG in beeld: Young Minds

De NtVP faciliteert werkgroepen, de zogenaamde 'Special Interest Groups' (SIGs), die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De ambitie van de verschillende SIG’s is om zorgprofessionals en experts die werkzaam zijn op een specifiek domein binnen het psychotrauma veld te verbinden.
Lees meer