4 september 2022
Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer twee interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: Dicht bij Huis: Hoe steun je een kind na seksueel misbruik? van Iva Bicanic en Richard Korver en What Happened to You? Conversations on Trauma, Resilience, and Healing van Bruce D. Perry and Oprah Winfrey.Dicht bij Huis: Hoe steun je een kind na seksueel misbruik?

Iva Bicanic en Richard Korver

Seksueel misbruik van kinderen is wellicht één van de meest traumatische gebeurtenissen waar ouders mee te maken kunnen krijgen. Naast de verstrekkende gevolgen voor het kind zelf, heeft het trauma ook hevige gevolgen voor het gezin. Want hoe spreek je hierover? Hoe kun je het psychische herstel van een kind ondersteunen, zonder het vertrouwen te schaden? En hoe dienen ouders het beste met hun eigen gevoelens om te gaan, zeker wanneer een kind slachtoffer was van seksueel misbruik door een bekende? Het zijn precies dit soort veelal praktische vragen die centraal staan in het werk van klinisch psycholoog en bestuurder van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld Iva Bicanic en strafrechtadvocaat en voorzitter van Stichting LANGZS (het advocatennetwerk gewelds- en zedenslachtoffers) Richard Korver. Waar Iva haar klinische ervaring tot uiting laat komen in het bespreken van emotionele gevolgen en psychisch herstel, ondersteunt Richard de praktische en juridische zaken, zoals een aangifte en rechtszitting. Hiermee is het boek een ware schat van informatie voor ouders die te maken hebben met het herstelproces na seksueel trauma van hun kind. Geen eenvoudig onderwerp, maar wel één waar ondanks al het pijn en verdriet over gesproken dient te worden.

Voormalig NtVP bestuurslid Iva Bicanic zal dit jaar op het NtVP congres spreken over ‘Herstel van intimiteit en seksualiteit na trauma’. Meer informatie hierover kun je vinden via https://www.ntvpcongres.nl/sprekers/iva-bicanic/.

Geschreven door Janne Punski-HoogervorstWhat Happened to You? Conversations on Trauma, Resilience, and Healing

Bruce D. Perry en Oprah Winfrey

Oprah die het gesprek aangaat over tegenslag en het te boven komen daarvan. Na 25 jaar The Oprah Winfrey Show zijn we daar bekend mee. Wie haar levensloop kent, weet waar haar fascinatie voor veerkracht en herstel vandaan komt. Die fascinatie drijft in dit boek de gesprekken met Bruce Perry, kinderpsychiater en neurowetenschapper, over wat trauma en stress doen met het ontwikkelende kind, diens aanpassingsvermogen en wat dat kan versterken en verzwakken. Ze wisselen elkaar af, in gesprek en met persoonlijke en klinische ervaringen. De vraag “wat is er met je gebeurd” is daarin leidend: het opent de deur naar een breder begrip van hoe iemands omstandigheden op biologisch, psychologisch en sociaal niveau doorwerken, ten slechte en ten goede. Het is de basis voor een trauma-geïnformeerde houding. Mede dankzij de conversatievorm maakt What Happened To You de wetenschap achter de concepten trauma, veerkracht en herstel toegankelijk voor een breed publiek. Zoals past bij Oprah Winfrey’s talenten.

Geschreven door Joanne MouthaanMeer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
11 september 2022

Woord van de voorzitterUrgentie

Het overkomt me best vaak, de gedachte, “ben ik wel met het juiste bezig”. Met alle brandhaarden om ons heen, verdient niet iets urgenters mijn aandacht? “In the grand scheme of things”, wat doet er het meeste toe? Ik weet, het is dan weer tijd om kaf van koren te scheiden, om te herijken. Vanaf nu gaat het om de hoofdzaken. Een mentale Marie Kondo.
Lees meer
3 september 2022

SIG in beeld: Young Minds

De NtVP faciliteert werkgroepen, de zogenaamde 'Special Interest Groups' (SIGs), die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De ambitie van de verschillende SIG’s is om zorgprofessionals en experts die werkzaam zijn op een specifiek domein binnen het psychotrauma veld te verbinden.
Lees meer
2 september 2022

NtVP bestuursleden in het nieuwsDat de (voormalig) bestuursleden van de NtVP ware multitaskers zijn, is bij velen wellicht bekend. In deze rubriek staan we graag stil bij een aantal bijzondere mijlpalen die zij de afgelopen maanden hebben behaald en verschillende interessante optredens in de media.

Media


Lees meer