11 september 2022


Urgentie

Het overkomt me best vaak, de gedachte, “ben ik wel met het juiste bezig”. Met alle brandhaarden om ons heen, verdient niet iets urgenters mijn aandacht? “In the grand scheme of things”, wat doet er het meeste toe? Ik weet, het is dan weer tijd om kaf van koren te scheiden, om te herijken. Vanaf nu gaat het om de hoofdzaken. Een mentale Marie Kondo.

Brandhaarden genoeg de afgelopen tijd, in buiten- en binnenland. Welke opsomming ik hier ook zou maken, die zou onvoldoende zijn. Mensen die zich niet veilig voelen in eigen land, simpelweg om wie ze zijn. Mensen die het niet lukt na een pandemie en met een crisis op de stoep de eindjes aan elkaar te knopen. Mensen die huis en haard achterlieten, gevaren trotseerden, maar ook in dit land niet zeker zijn van een dagelijkse slaapplek. Zoals ik al zei, volledig zijn lukt me niet. Om in de vuuranalogie te blijven, waren er ook lichtpuntjes. Ze wakkerden ook een vuur aan. Om samen een vuist te maken tegen jarenlang en systemisch onrecht, tegen mensonterend beleid, en om te helpen, onderdak te bieden, werk, steun.

Als er iets urgent is, is het om dat vast te houden. Samenkomen, om kennis te delen, van elkaar te leren en met elkaar in discussie te gaan over de gevolgen van brandhaarden die ons professioneel bezighouden. Dat staat bovenaan mijn prioriteitenlijst. Te beginnen met ons jaarcongres op 30 september. In deze nieuwsbrief alvast wat voorproefjes van wat gaat komen. Maakt het jou nieuwsgierig? Ga snel naar ntvpcongres.nl, scoor de laatste kaarten en tot in Stroe!Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
4 september 2022

Boekentips september 2022

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer twee interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: Dicht bij Huis: Hoe steun je een kind na seksueel misbruik? van Iva Bicanic en Richard Korver en What Happened to You? Conversations on Trauma, Resilience, and Healing van Bruce D. Perry and Oprah Winfrey.


Lees meer
3 september 2022

SIG in beeld: Young Minds

De NtVP faciliteert werkgroepen, de zogenaamde 'Special Interest Groups' (SIGs), die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De ambitie van de verschillende SIG’s is om zorgprofessionals en experts die werkzaam zijn op een specifiek domein binnen het psychotrauma veld te verbinden.
Lees meer
2 september 2022

NtVP bestuursleden in het nieuwsDat de (voormalig) bestuursleden van de NtVP ware multitaskers zijn, is bij velen wellicht bekend. In deze rubriek staan we graag stil bij een aantal bijzondere mijlpalen die zij de afgelopen maanden hebben behaald en verschillende interessante optredens in de media.

Media


Lees meer