17 maart 2025
De NtVP faciliteert werkgroepen (Special Interest Groups) die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De werkgroepen hebben ieder een specifiek thema en komen circa twee keer per jaar bij elkaar. Een SIG bestaat uit een aantal deelnemers en heeft als doel om professionele kennis en ervaring met het thema te delen en verder te ontwikkelen. Vanuit de SIG’s worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen uitgelicht in deze nieuwsbriefrubriek.
Op dit moment zijn er 8 SIGs actief: 1) Young Minds, 2) Opvang en vroege interventies, 3) Traumatische rouw, 4) Behandeling van PTSS met ernstige (comorbide) problematiek en dissociatieve stoornissen, 5) Trauma en culturele diversiteit, 6) Ouderen en psychotrauma, 7) trauma in het forensisch veld en 8) Kind, Gezin en Trauma.
Indien u interesse heeft in deelname aan een SIG kunt u contact opnemen met de voorzitter van de desbetreffende groep (een overzicht vind je hier).
Verder willen we graag de leden ondersteunen met het opstarten van nieuwe SIGs. Heeft u affiniteit met een specifiek thema binnen het psychotraumaveld en wilt u zich samen met andere leden inzetten voor meer kennisdeling over dat thema, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met NtVP bestuurslid Samrad Ghane: s.ghane@parnassiagroep.nl. Mogelijke thema’s voor nieuwe SIG’s kunnen bijvoorbeeld zijn: kind en jeugd, neurobiologie en farmacotherapie, vaktherapie, seksueel geweld, of moreel trauma.

SIG Kind, Gezin en Trauma
Kinderen van ouders die worstelen met symptomen van post-traumatische stress lopen het risico om zelf psychologische klachten te ontwikkelen. Het afgelopen jaar zijn we daarom de nieuwe SIG ‘Kind, Gezin, en Trauma’ gestart, gericht op hoe families omgaan met traumatische gebeurtenissen. Ons doel is het bijeenbrengen van professionals en onderzoekers, om 1) expertise te delen en elkaar te inspireren; en 2) door interdisciplinaire samenwerking tot effectieve gezinsgerichte interventies te komen.
Met deze uitwisseling tussen onderzoek en praktijk beogen we te komen tot een multidisciplinair theoretisch kader voor gezinsaanpassing in geval van psychotrauma, en een onderzoeksagenda. Medio 2025 starten we met drie (online) bijeenkomsten.
Geïnteresseerd? Neem contact met ons op voor meer informatie! We houden je dan op de hoogte van onze activiteiten.
Marjolein Missler (m.a.missler@uu.nl) en Trudy Mooren (g.t.m.mooren@uu.nl)
SIG Opvang en vroege interventies
De SIG Opvang en vroege interventies is 2025 weer enthousiast van start gegaan met plannen voor een netwerkdag eind 2025 rondom het thema collegiale ondersteuning. Daarover meer in een volgende nieuwsbrief.
We hebben als SIG met belangstelling kennis gekomen van de recent herziene Richtlijn Psychosociale Ondersteuning Binnen Hoog-risico Beroepen. Afgelopen 18 maart werd de Richtlijn door de Taskforce ‘Onze hulpverleners veilig’ en ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises aan de minister van Justitie en Veiligheid overhandigd. Vele professionals vanuit de diverse hoog risico beroepen, waaronder ook leden van onze SIG, werkten mee aan de totstandkoming van de richtlijn. De zorgvuldig herziene richtlijn is van belang voor het het continu optimaliseren van de psychosociale ondersteuning van medewerkers in hoog risico beroepen. Je leest hier meer.
Ook brengen we hier graag de handreiking Psychosociale Steun voor Verpleegkundigen en Verzorgenden bij een Pandemie onder de aandacht De beste nazorg begint immers met de juiste voorzorg. Om langdurige negatieve impact van een pandemie op zorgmedewerkers te voorkomen, is het belangrijk om als organisatie goed voorbereid te zijn om medewerkers goed te kunnen ondersteunen. En met die voorbereiding kun je nu al beginnen. In deze handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden, hun leidinggevenden en HR-medewerkers staan adviezen over de fase voor, tijdens en na een pandemie. Je leest hier meer.