17 maart 2025

Pleuni Corton (aandachtsgebied: certificering nuldelijns)

Al sinds mijn studie Klinische- en Gezondheidspsychologie ligt mijn aandacht bij stress en trauma en hoe organisaties hun medewerkers voorbereiden, begeleiden en opvangen bij stressvolle werkomstandigheden en na ingrijpende gebeurtenissen. Bij Defensie en de Koninklijke Marechaussee was ik bijna 25 jaar bezig om veilig en gezond werken, preventie en nazorg in zowel opleiding en operationele uitvoering als in beleidsadvies en richtlijnen vorm te geven. Het opleiden, coördineren en de kwaliteit waarborgen van collegiale ondersteuning was hierbij één van mijn taken.

In mijn huidige functie als (crisis)adviseur opvang en nazorg bij ARQ IVP Nationaal Psychotrauma Centrum werk ik voor en samen met diverse (hoog-risico) organisaties, die de mentale gezondheid van hun medewerkers willen bevorderen en de gevolgen van psychotrauma willen voorkomen en verminderen.

Sinds 2020 ben ik lid van de Accreditatiecommissie Nuldelijnsondersteunersopleidingen en sinds dit jaar vervul ik de rol als voorzitter. Een waardevolle taak, omdat ik het van belang vind dat trainingsbureaus kwalitatieve opleidingen aanbieden aan personen die psychosociale ondersteuning bieden na potentieel traumatische ervaringen. Mijn kennis en ervaring met deze materie en mijn masteropleiding Onderwijswetenschappen kan ik hierbij goed inzetten. Samen met de andere leden beoordelen we opleidingen en trainingen en hopen we steeds meer ‘kwaliteitsstempels’ van de NtVP uit te kunnen reiken. Als voorzitter wil ik dit proces zorgvuldig vormgeven.

Naast deze commissie ben ik lid van de Special Interest Group (SIG) Opvang en Vroege Interventies en van de Jaarcongres-commissie. Het is fijn om samen te werken met gedreven, kundige en enthousiaste mensen, zodat we met elkaar de visie van de NtVP uitdragen en haar doelstellingen proberen te behalen.

Pleuni Corton

Marjolein Missler (aandachtsgebied: Special Interest Groups)

Ik ben Marjolein Missler en ik werk als universitair docent bij de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht. Mijn onderzoek richt zich op hoe gezinnen omgaan met stressvolle gebeurtenissen, zoals verlies, ziekte, en oorlog, en welke gevolgen dit heeft voor de ouder-kindrelatie en de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Ik begeleid daarnaast bachelor- en masterstudenten bij het schrijven van hun scriptie en het uitvoeren van hun klinische praktijkstage.

Binnen de NtVP zal ik me bezighouden met de Special Interest Groups. Samen met Trudy Mooren ben ik voorzitter van de NtVP SIG ‘Kind, Gezin, & Trauma’. Ik vind de SIGs een waardevol instrument om onderzoekers en professionals die geïnteresseerd zijn in vergelijkbare thema’s met elkaar te verbinden, en om bijeenkomsten te organiseren waarin verschillende disciplines elkaar inspireren en kunnen leren van de diverse expertises. Binnen onze SIG wordt er bijvoorbeeld nagedacht over het ontwikkelen van effectieve gezinsgerichte interventies voor ouders met een post-traumatische stress-stoornis, om zo de kwaliteit van de ouder-kindrelatie te beschermen.

De NtVP SIGs zijn wat mij betreft dan ook een belangrijke manier om tot meer en innovatieve interdisciplinaire samenwerking te komen, en zo wetenschap en praktijk te verbinden. Ik wil me daarom graag inzetten om binnen het bestuur de NtVP-SIGs te ondersteunen.

Marjolein Missler

Janneke Vermeij (aandachtsgebied: accreditatie psychotraumatherapeut)

Als sociaal psycholoog en klinisch psycholoog-psychotherapeut richt ik mij op het verbeteren van de psychische gezondheid van individuen en het functioneren van groepen en teams. Ik ben werkzaam binnen de intensieve zorg van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg, waar ik diagnostiek en behandeling bied binnen zowel de klinische zorg als de deeltijdbehandeling voor mensen met complexe psychische problematiek. Daarnaast heb ik samen met een arts mijn eigen praktijk, Heft, opgericht. Deze samenwerking stelt ons in staat om kort en gericht onze gecombineerde expertise beschikbaar te stellen voor zowel individuen die handvatten zoeken voor zelfzorg, als voor teams die behoefte hebben aan teamzorg (www.maakhethelder.nl). Ook zet ik mij in voor het opleiden, begeleiden en superviseren van zorgprofessionals. Mijn aanpak is een combinatie van wetenschap en praktijk. Mijn streven is: doe wat helpt. Binnen de NtVP draag ik graag bij aan de accreditatie van gedegen opleidingen voor (zorg)professionals, zodat zij hun waardevolle, maar vaak complexe en veeleisende werk goed kunnen doen en mensen met psychotrauma daadwerkelijk geholpen zijn.

Janneke Vermeij

Mirjam van Zuiden (aandachtsgebied: kennisevenementen)

Mijn naam is Mirjam van Zuiden. Ik ben universitair hoofddocent bij de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht. Hier doe ik wetenschappelijk onderzoek dat zich erop richt om de vroegtijdige herkenning en preventieve zorg voor mensen met een hoog risico op langdurige klachten na traumatische gebeurtenissen te verbeteren. Ook geef ik onderwijs in de bachelor en master (klinische) psychologie. Binnen het NtVP bestuur zal ik me de komende jaren bezighouden met het organiseren van de kennisevenementen, zoals het congres en de lezingen.

Mirjam van Zuiden

Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
17 maart 2025

Woord van de voorzitter

Dagelijks worden we geconfronteerd met berichten uit de Verenigde Staten over bedreigingen voor inclusiviteit en diversiteit, waarbij wetgeving de ruimte voor sociale en culturele diversiteit steeds meer onder druk zet. 
Lees meer
17 maart 2025

NtVP Jaarcongres 9 mei 2025

Op vrijdag 9 mei 2025 verwelkomen we je graag in de Mauritskazerne in Ede voor het NtVP Jaarcongres met als thema: Buiten de gebaande paden.
Lees meer
17 maart 2025

Boekentips maart 2025

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer drie interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: "Zichtbaar - Beeldende therapie bij trauma, rouw en verlies" van Karin Alice Schouten, "Dag lieverd, tot zo" van Nadja Ensink-Teich en Didy van der Lans en "De Stilte Verwoorden" van Denise Platenburg.
Lees meer
17 maart 2025

Nieuws uit de Special Interest Groups

De NtVP faciliteert werkgroepen (Special Interest Groups) die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De SIGs bestaan uit 8 tot 15 deelnemers hebben ieder een specifiek thema en komen circa twee keer per jaar bij elkaar. Vanuit de SIG’s worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen uitgelicht in deze nieuwsbriefrubriek. 
Lees meer
17 maart 2025

Vacatures

Er zijn momenteel een aantal vacatures open bij de NtVP! We zijn op zoek naar een bestuurslid certificering, nieuwe leden voor de certificeringscommissie en accreditatiecommissie.
Lees meer
17 maart 2025

Naamswijziging: Accreditatie voor Opleidingen Psychosociale Ondersteuning

De accreditatiecommissie voor Opleidingen Psychosociale Nuldelijnsondersteuning heeft besloten haar naam te wijzigen. De term 'nuldelijnsondersteuning' komt van 'nuldelijnszorg' en verwijst naar zorg die geboden wordt door familie, vrijwilligers, mantelzorgers of naaste collega's, veelal voordat er mentale gezondheidsproblemen zijn. 
Lees meer