17 maart 2025
Inclusiviteit onder druk
Dagelijks worden we geconfronteerd met berichten uit de Verenigde Staten over bedreigingen voor inclusiviteit en diversiteit, waarbij wetgeving de ruimte voor sociale en culturele diversiteit steeds meer onder druk zet. Inmiddels is het kristalhelder dat het stopzetten van binnenlandse en internationale hulp, en het verbieden van beleid en initiatieven die onder andere te maken hebben met diversiteit, gelijkheid, inclusie en sekse en gender, niet alleen lokaal, maar ook in de wijdere wereld verregaande en zelfs verwoestende gevolgen zal hebben voor de wetenschap, de klinische praktijk en de gezondheid en het welzijn van grote groepen mensen.
In Nederland dreigen bezuinigingen op het hoger onderwijs niet alleen de toegankelijkheid en kwaliteit van het onderwijs te beperken, maar ook het behoud van diverse en inclusieve curricula te ondermijnen. Met de plannen voor het nieuwe taalbeleid verliezen we in het Nederlandse hoger onderwijs direct aan diversiteit, zowel onder studenten als onder staf. Zonder internationale onderzoekers en docenten zullen opleidingen krimpen en zal onderzoek beperkt worden. Talentvolle studenten en onderzoekers zullen hun heil elders zoeken. “Doe het niet!” Die noodkreet tegen de bezuinigingsplannen die in november vorig jaar vanaf het Malieveld bij 25.000 demonstranten begon, wordt als een fakkel in een inmiddels wekenlange estafettestaking van universiteit aan universiteit en hogeschool aan hogeschool overgedragen.
Nu is de tijd om te koesteren, te bewaken en uit te dragen wat we als professionals weten over het essentiële belang van inclusiviteit en diversiteit. Ziekte, gezondheid en herstel vinden niet plaats in een vacuüm: ze zijn onderhevig aan een complex samenspel van persoons- en omgevingsfactoren, en daarmee per definitie divers. In een tijd waarin de samenleving onder druk staat, is het van cruciaal belang om een zorgsysteem te behouden dat voor iedereen toegankelijk en effectief is, ongeacht afkomst of persoonlijke omstandigheden. Inclusieve GGZ betekent niet alleen dat we openstaan voor diverse perspectieven, maar ook dat we zorg op maat leveren die rekening houdt met de specifieke behoeften van verschillende groepen. Nu uitsluiting van groepen binnen de samenleving meer op de loer lijkt te liggen, is het nog belangrijker dat zorgprofessionals in het psychotraumaveld zich bewust zijn van de rol die racisme en uitsluiting kunnen spelen in de geestelijke gezondheid van mensen.
Als NtVP proberen wij in al onze activiteiten en nieuwsbrieven aandacht te hebben voor dit onderwerp, maar in deze nieuwsbrief horen wij ook graag hoe onze leden hierover denken. Via een vragenlijst kan jij je feedback geven over de rol van de NtVP in het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit.
“Doe het wel”, als het gaat om met elkaar in verbinding te blijven, het gesprek te blijven aangaan, samen te blijven leren en elkaar te ondersteunen. Strijdbaar gaan we daarmee verder.
