9 maart 2022
Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer drie interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: Bevrijd van Leo van Bergen, Trauma en ouderschap van Marjo Ruismäki en Wat je van bloed weet van Philip Huff.







Bevrijd. Het concentratiekampsyndroom en de LSD-behandeling van Jan Bastiaans

Leo van Bergen

Het KZ-syndroom, de voorganger van wat we vandaag kennen als PTSS, is de term die in de jaren zestig gebruikt werd om de psychische klachten van concentratiekamp-overlevenden te omschrijven. Het KZ-syndroom was het onderwerp van het proefschrift van psychiater Jan Bastiaans “Psychosomatische gevolgen van onderdrukking en verzet”. Bastiaans behandelde het KZ-syndroom met het psychedelisch middel LSD, waarmee hij na een lichamelijke nu ook voor een geestelijke bevrijding wilde zorgen. Het boek Bevrijd van medisch historicus Leo van Bergen neemt de lezer mee op het pad vanaf de eerste meldingen van het KZ-syndroom langs het verhaal van Bastiaans tot het moment dat de officiële psychiatrische diagnose PTSS werd geboren. Het boek volgt de opkomst en ondergang van de Bastiaans-methode waarbij wordt ingegaan op belangrijke mijlpalen zoals de documentaire “Begrijpt u nu waarom ik huil…”, de Drie van Breda discussie, de opening van Centrum ’45, de Molukse gijzelingen en de tv-serie Holocaust.

Geschreven door Naemi Welter















Trauma en ouderschap

Marjo Ruismäki

Trauma is hardnekkig en kan invloed hebben op je wereldbeeld, zelfbeeld en manier van omgaan met anderen. Daardoor wordt trauma vaak onbedoeld van generatie op generatie doorgegeven. In Impact Magazine verscheen hierover onlangs een interview met GZ-psycholoog Gabriëlle Frederiks en Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige Colinda Strooper (lees het interview hier).

Om de schadelijke intergenerationele gevolgen van trauma te voorkomen, is in een Fins onderzoeksproject de behandelmethode "Zorgzaam Ouderschap" ontwikkeld. In Trauma en Ouderschap  (2021) wordt beschreven hoe deze methode in de praktijk kan worden toegepast, zowel in groepsverband als in individuele behandelingen. Ouders leren hierin hun eigen trauma herkennen, begrijpen en reguleren. Daarnaast leren ze mentaliserende vaardigheden,  om te gaan met de emoties van hun kinderen en voorzien in hun eigen behoeften en die van het kind. Stap voor stap wordt er gewerkt aan het bieden van een veilige basis voor het hele gezin. Uitgebreid longitudinaal onderzoek is nodig om vast te stellen of de interventie effectief is in het voorkomen van de intergenerationele overdracht van trauma, maar vooralsnog lijkt dit een hoopvolle en bruikbare methode om in te zetten bij getraumatiseerde ouders.

Geschreven door Sophie van Leeuwen















Wat je van bloed weet

Philip Huff

Philip Huff beschrijft in de roman “Wat je van bloed weet” (2022) zijn eigen ervaringen over het opgroeien in een welgesteld gezin waar chronisch fysiek geweld en verwaarlozing plaatsvindt door vader en moeder. De lezer wordt op een indringende en meedogenloze wijze meegenomen in de gehele levensloop van de schrijver, die nu op 38-jarige leeftijd nog kampt met de gevolgen van het trauma. De worsteling met loyaliteit naar de plegers/ouders, gevoelens van schuld naar het broertje die onmogelijk beschermd kan worden, en het willen leren beteugelen van eigen agressie geven weer hoe complex de gevolgen van huiselijk geweld kunnen zijn. Ik hoop dat dit boek de ogen opent van ooms en tantes, buren, docenten, of ouders van speelvriendjes die tot nu toe hebben weggekeken van kindermishandeling.

Geschreven door Lonneke Lenferink







Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
9 maart 2022

ESTSS Winter webinar series gratis terug te kijken






ESTSS organiseerde de gratis Winter Webinar Series over uitdagingen, kwaliteit en innovatie in de psychotraumatologie. De webinars werden goed bezocht en kregen veel belangstelling.


De webinar-opnames zijn tot eind dit jaar beschikbaar voor alle ESTSS-leden.








Lees meer