14 september 2021
De COVID-19 pandemie heeft ons leven veranderd. Veel dingen vinden nog steeds thuis plaats, waardoor we zwaarder belast worden en er zijn veel regels over hygiëne en hoe we ons moeten gedragen. Ingrijpende veranderingen vragen om nieuwe wetenschappelijke kennis. Daarom is het belangrijk om nieuw onderzoek uit te voeren. De NtVP vindt dat zij hierin een verantwoordelijkheid heeft en werkt daarom mee aan een grote Europese studie. In deze studie wordt het welzijn van Nederlanders in deze nog steeds voortdurende COVID-19 pandemie onderzocht. We zouden graag willen weten hoe mensen zich voelen, hoe ze omgaan met de maatregelen en wat ze dringend nodig hebben.
Inmiddels hebben ruim 2000 mensen deelgenomen aan de eerste meting van het onderzoek. Deze eerste meting vond plaats tussen juli en november 2020. Achtergrondinformatie over de steekproef vindt u onderaan deze pagina.
Om inzicht te krijgen in hoe mensen zich aanpassen aan de voortdurende veranderingen tijdens de pandemie, hebben wij deelnemers uitgenodigd om opnieuw een online vragenlijst in te vullen. Op tenminste drie meetmomenten, met een 6 maanden tijdsinterval, vragen wij mensen om vragen te beantwoorden over hoe zij omgaan met de pandemie.
Op dit moment werkt het onderzoeksteam, bestaande uit vrijwilligers van de NtVP, hard aan het verwerken en analyseren van de onderzoeksgegevens. De resultaten presenteren we op deze pagina . Ook verspreiden we deze via artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en op congressen voor vakgenoten. Op ResearchGate delen we deze wetenschappelijke bijdragen.
Indien u heeft deelgenomen aan het onderzoek, dan kunt u binnenkort een uitnodiging voor een derde meting ontvangen in uw inbox. Wij hopen dat u bereid bent opnieuw deel te nemen! Zo kan onderzocht worden wat de impact is van de pandemie op het welzijn over tijd. Dit kan belangrijke inzichten opleveren voor het nog beter ondersteunen van mensen die het zwaar hebben tijdens en door de pandemie.
Deze studie is mede mogelijk gemaakt door CZ Zorgverzekeringen en DSW Zorgverzekeraar.
Meer in deze nieuwsbrief
Alle nieuwsbrieven14 september 2021
Rubriek ‘‘De psychotraumatherapeut: het verhaal van… Tessa Colthoff’’
Door Janne Punski-Hoogervorst (arts-onderzoeker/promovendus aan Universiteit Haifa)
14 september 2021
Wat werkt voor wie in de psycho-oncologie? Interview met Marije van der Lee
Door Marthe Egberts (postdoctoraal onderzoeker en orthopedagoog bij het Ingeborg Douwes Centrum)
14 september 2021
Interview met Eva Visser over de psychische impact van een ongeval: ‘Goede communicatie kan het welzijn bevorderen’
Door Iris van Dijk, promovenda bij de Universiteit Utrecht
14 september 2021
Boekentips september 2021
Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we drie interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: 'Een ademloos leven' van Margreet Krottje, 'Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen' van Leony Coppens, Marthe Schneijderberg en Carina van Kregten en 'Als de sirenes blijven loeien' van Angelique Starreveld.
Lees meer
14 september 2021
SIG in beeld: Culturele diversiteit
De NtVP faciliteert werkgroepen, de zogenaamde 'Special Interest Groups' (SIGs), die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De ambitie van de verschillende SIG’s is om zorgprofessionals en experts die werkzaam zijn op een specifiek domein binnen het psychotrauma veld te verbinden.
Lees meer
14 september 2021
Nieuws uit de portefeuille: Diversiteit
Binnen het bestuur van de NtVP zijn er verschillende portefeuillehouders die toezien op de ontwikkelingen in hun expertisegebied. Simon Groen is binnen de NtVP verantwoordelijk voor de portefeuille 'Diversiteit'. Hij is werkzaam als antropoloog en onderzoeker bij De Evenaar, Centrum voor Transculturele Psychiatrie van GGZ Drenthe.