Het certificaat psychotraumatherapeut NtVP is bedoeld voor ervaren behandelaren op universitair niveau die zich, naast hun algemene behandelervaring, hebben gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van traumagerelateerde stoornissen. Deze professionals werken vaak in gespecialiseerde instellingen of zijn de experts op dit gebied binnen hun praktijk of instelling. Om in aanmerking te komen voor dit certificaat moeten kandidaten voldoen aan de registratievereisten van de Wet BIG in de volgende categorieën:  

  • gezondheidszorgpsycholoog,
  • klinisch (neuro)psycholoog,
  • orthopedagoog-generalist,
  • psychotherapeut,
  • of psychiater,

Na het behalen van de BIG-registratie dient de aanvrager minimaal 3 jaar werkervaring te hebben opgedaan. Aanvrager dient minimaal 16 uur per week werkzaam te zijn waarvan 6 uur per week besteed wordt aan het werken met cliënten met traumagerelateerde stoornissen.

Hieronder staat beschreven aan welke criteria de aanvrager verder dient te voldoen om geregistreerd te worden als psychotraumatherapeut NtVP en hoe dit door de certificeringscommissie getoetst wordt. 

Module *

Criteria

Toetsing

 

 

 

  1. Ingangsniveau psychotrauma

Kandidaten dienen te beschikken over een brede algemene kennis van psychotrauma en gerelateerde onderwerpen.

Dit wordt getoetst naar aanleiding van:
a) opgedane werkervaring,
b) gevolgde opleidingen,
c) de casusbeschrijving
of d) het afgerond hebben van de Basisopleiding Psychotrauma BIG (bij ARQ Academy). Indien laatstgenoemde opleiding gevolgd is, dient een certificaat meegestuurd te worden.

 

  1. Diagnostiek en indicatiestelling

Kandidaten dienen aantoonbare kennis te hebben van de diagnostiek bij psychotrauma en dienen in staat te zijn een casusconceptualisatie te maken. Ze moeten bekwaam zijn in het uitvoeren van klinische interviews en het gebruik van geschikte en gevalideerde vragenlijsten. 

Er dient een opleiding gevolgd te zijn voor bijvoorbeeld afname van de CAPS (bewijs kan worden aangeleverd middels een certificaat. Bij een interne scholing is een werkgeversverklaring voldoende).  De CAPS moet daadwerkelijk worden afgenomen in de praktijk (bewijs kan aangeleverd worden middels een supervisieverklaring of een werkgeversverklaring)

 

  1. Voorbereiding op en ondersteuning bij traumabehandeling

Kandidaten dienen in staat te zijn om cliënten binnen de behandeling te ondersteunen bij het aanleren van vaardigheden om emoties, beelden en cognities te reguleren om optimaal te profiteren van traumabehandeling.

 

Dit wordt getoetst naar aanleiding van de casusbeschrijving en certificaten van gevolgde nascholing.

  1. Behandeling

Kandidaten dienen ervaring te hebben opgedaan met minimaal twee bewezen effectieve behandelvormen, waarvan een tot de categorie met veel bewijs behoort zoals imaginaire exposure , EMDR, Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP) of Narratieve Exposure Therapie (NET). De tweede techniek kan gekozen worden uit behandelmethoden die specifiek gericht zijn op trauma, maar waarvoor minder bewijs bestaat, of die zijn ontwikkeld vanuit een andere methodologie.

Certificaten van gevolgde opleidingen dienen geupload te worden in PE Online (bij EMDR dient dit een certificaat te zijn van ten minste de EMDR vervolgcursus). Naast het certificaat dient een supervisieverklaring en/ of werkgeversverklaring geupload te worden waaruit ten minste 50 uren aan werkervaring met desbetreffende behandelvorm blijkt.

 

  1. Verdieping

Kandidaten moeten naast bovenstaande vereisten aanvullende specifieke expertise hebben opgebouwd met een omvang van 80 uur aan verworven kennis en/of ervaring.

 

Dit kan aangetoond worden door het aantonen van relevante werkzaamheden en/ of kennis. Te denken valt aan: het gedaan hebben van wetenschappelijk onderzoek, het geven van scholing, ervaring binnen specifieke doelgroepen (bijv. vluchtelingen, ouderen, geüniformeerden) of bepaalde thema's (zoals traumatische rouw of moral injury) of andere relevante werkzaamheden .

 

 

*Voor een toelichting op deze modules verwijzen we graag naar het volgende document.

De certificeringscommissie beoordeelt je aanvraag op basis van specifieke bewijsstukken welke je kunt uploaden in PE-online. Hierbij gaat het om:   

  • Een bewijs van registratie in het BIG-register
  • Een casusbeschrijving volgens het volgende format
  • De bewijsstukken behorende bij de vijf modules
  • Een werkgeversverklaring, volgens het volgende format, opgesteld door iemand die direct toezicht houdt op je werk. Deze verklaring biedt inzicht in je taken met betrekking tot diagnostiek, stabilisatie, en je betrokkenheid bij traumabehandeling. Praktijkhouders dienen een zelfevaluatieformulier volgens het volgende format en een boekhouders- of accountantsverklaring te verstrekken. 
  • Andere relevante certificaten of getuigschriften van bijscholing en nascholing op het gebied van psychotraumatologie, zoals deelname aan congressen, betrokkenheid bij onderwijs of wetenschappelijk onderzoek. 

Om behandelaren de mogelijkheid te bieden de vereiste kwalificaties voor het verkrijgen van de certificering als psychotraumatherapeut NtVP te behalen, accrediteert de NtVP diverse opleidingsinstituten en programma's. Deze instituten moeten voldoen aan strikte eisen op het gebied van onderwijskwaliteit, kennis van het vakgebied (traumazorg en behandeling), en zakelijke aspecten. Geaccrediteerde opleidingen dekken doorgaans een of meerdere van bovenstaande modules af. Als dit niet het geval is, bijvoorbeeld wanneer praktische delen elders moeten worden gevolgd, wordt dit specifiek vermeld bij de accreditatie van die opleiding door de NtVP. Deze informatie wordt ook op de NtVP-website gepubliceerd. Een lijst van geaccrediteerde opleidingen kun je hier vinden.

Geaccrediteerde supervisoren
Voor de praktijkonderdelen van de opleiding tot psychotraumatherapeut kun je kiezen uit supervisoren die zijn erkend in het vakgebied waarin zij supervisie bieden. De NtVP erkent supervisoren van de VEN, VGCt, BIG-opleidingen en degenen die zijn ingeschreven in het NtVP-register.