Je kunt de certificering als psychotraumatherapeut bij de NtVP aanvragen door alle benodigde documenten te uploaden in PE-online. Inschrijven voor PE-online kan via deze link. Als je al een PE-online account hebt, kun je hier inloggen. Indien je een eigen praktijk hebt, vragen we om een zelfevaluatieformulier om een beter beeld te krijgen van je werkwijze en de doelgroep waarmee je werkt. De certificeringscommissie, bestaande uit ervaren experts met diverse therapeutische achtergronden en werkervaring, beoordeelt je aanvraag op basis van de ingediende informatie en controleert of je voldoet aan de vereiste competenties volgens het competentieprofiel. Naast het toekennen of afwijzen van de registratie kan de commissie advies geven als je aanvraag op bepaalde punten niet aan de eisen voldoet. Als je het niet eens bent met de beoordeling van de commissie, heb je de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen en eventueel in beroep te gaan (zie reglement).

Duur registratie en hercertificering
De certificering als psychotraumatherapeut NtVP is geldig voor 5 jaar. Voordat deze periode afloopt, dien je een aanvraag tot herregistratie in te dienen. Herregistratie vereist dat je op de hoogte blijft van de recente ontwikkelingen op het gebied van theorie, diagnostiek en behandeling van psychotrauma. Bovendien dien je actief te blijven in het behandelen van cliënten met psychotrauma en gerelateerde stoornissen. Je kunt je hercertificeringstraject naar eigen wens inrichten. Meer informatie over de hercertificering als psychotraumatherapeut, de vereisten, en de aanvraag vind je hier.

Aspirant psychotraumatherapeut
We stellen hoge eisen aan psychotraumatherapeuten. Voor behandelaars met bovengemiddelde kennis en vaardigheden die nog niet volledig voldoen aan deze criteria, bieden we de registratie ‘aspirant psychotraumatherapeut’. Het doel van deze registratie is om aspirant-leden zichtbaar te maken voor cliënten en verwijzers en hen te motiveren om te voldoen aan de vereisten voor het volledige profiel. Aspirant psychotraumatherapeuten dienen gevorderde kennis te hebben van ten minste één evidence-based behandelwijze en een brede achtergrondkennis te hebben. Daarnaast dienen ze zich binnen 3 jaar te kwalificeren als psychotraumatherapeut en minstens één jaar als zelfstandige behandelaar te werken (minimaal 16 uur per week, waarvan 6 uur met traumacliënten). De registratie ‘aspirant psychotraumatherapeut’ is met name geschikt voor therapeuten die reeds ruime ervaring hebben met traumacliënten en dit aspect van hun werk willen benadrukken.

Heb je vragen?
Neem dan contact op met de afdeling certificering van de NtVP via certificering@ntvp.nl. Ook als je twijfelt of je in aanmerking komt voor een certificaat.