22 februari 2024
Afgelopen donderdag 15 februari kwam het boek “Als een ramp ons raakt” van Prof. Dr. Berthold Gersons uit. Gersons (1945) was als hoogleraar psychiatrie verbonden aan het Amsterdam UMC en stond aan de wieg van de NtVP.
Veel mensen kwamen op de Keizersgracht in Amsterdam bijeen om bij de Uitgeverij Balans de verschijning van Gersons' boek te vieren. De zaal was gevuld met collega's en trauma-experts uit diverse vakgebieden, familie en vrienden, en ook betrokkenen bij rampen uit het verleden die gaandeweg tot die laatste categorie zijn gaan behoren. De woorden van de drie sprekers en Gersons zelf brachten de persoonlijke betekenis van dit boek, “een geschiedschrijving van een trauma-expert in wording”, duidelijk over. “Als een ramp ons raakt” is meer dan een wetenschappelijk werk over de Nederlandse geschiedenis van preventieve en sociale zorg naar ingrijpende gebeurtenissen.
Als pionier van de psychotraumazorg in Nederland heeft Berthold Gersons in dit boek zijn professionele maar ook persoonlijke ervaringen en lessen uit 30 jaar op papier gezet. Gersons was in zijn rollen als behandelaar, onderzoeker en adviseur vaak een van de eersten bij de Nederlandse rampen van de afgelopen decennia. Voornamelijk om te documenteren, te organiseren en te vragen wat getroffen mensen nodig hadden om uiteindelijk “de ramp na de ramp” te beperken. Zo werd hij bij de Bijlmerramp op 4 oktober 1992 door de minister gebeld om te adviseren. Hoe Berthold Gersons deze en andere rampen waaronder de vuurwerkramp in Enschede, de brand in Volendam, het neerschieten van de MH17, maar ook recentere rampen zoals de coronapandemie heeft ervaren en welke lessen hij hieruit voor toekomstige rampen en crises heeft getrokken, kunnen jullie lezen in “Als een ramp ons raakt”. Een boek dat inzicht geeft in het werk van een psychiater die ondanks de gruwelijke aspecten van rampen met veel gevoel van dichtbij beschrijft.