Voor het accrediteren van een opleidingsinstituut kijkt de NtVP naar de volgende factoren:
- Kwaliteitserkenning van het opleidingsinstituut, zoals CRKBO, VETRON, CEDEO, ISO
- Ervaring met het geven van opleidingen in het betreffende domein
- Continuïteit van het opleidingsinstituut en opleidingsaanbod
- Bekwaamheid van docenten, sprekers, supervisoren
- Toetsingsregeling, resp. examen reglement
Voor de opleiding worden de volgende zaken beoordeeld:
- Inhoud van de cursus
- Doelgroep en het niveau van de deelnemers
- Gebruik didactische werkvormen
- Bevoegdheid en bekwaamheid van docenten en supervisoren
- Wijze van toetsing
- Gebruikte literatuur
De aanvraag wordt beoordeeld door een commissie van specialisten op het gebied van onderwijs en psychotrauma, de z.g. accreditatie commissie. Naast accreditatie van de opleiding of afwijzing daarvan kan het oordeel van de commissie bestaan uit een advies tot het aanpassen van de ingediende aanvraag. De commissie streeft ernaar om het opleidingspakket in samenspraak met de opleidingsinstituten te ontwikkelen en actueel te houden.
Accreditatie van een instituut geldt voor 5 jaar. In speciale gevallen kan de commissie daarvan afwijken, bijvoorbeeld als het een experimentele opleiding betreft.
Naast het accrediteren van de opleiding wil de NtVP graag zicht blijven houden op de kwaliteit en de actualiteit van de uitvoering van opleidingen. Daartoe kan de accreditatie commissie bij het opleidingsinstituut gegevens opvragen, of een visitatie uitvoeren. Dit kan leiden tot aanbevelingen of intrekking van de accreditatie. Tegen beslissingen van de accreditatie commissie kan het opleidingsinstituut bezwaar en desgewenst beroep aantekenen.