24 oktober 2024

In de afgelopen maand is er weer een aantal interessante artikelen verschenen in het European Journal of Psychotraumatology.

Een systematische review en meta-analyse onderzocht de effectiviteit van Dialectische Gedragstherapie (DGT) en DGT Prolonged Exposure (PE) bij het behandelen van PTSS-symptomen bij mensen met comorbide borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) kenmerken. De resultaten, gebaseerd op 13 studies met in totaal 663 deelnemers, toonden aan dat PTSS-specifieke DGT behandelingen een matig effect hadden op het verminderen van PTSS-symptomen en depressieve klachten in vergelijking met controlegroepen. Daarnaast werden er significante verbeteringen gevonden in dissociatieve symptomen, BPS-gerelateerde klachten en frequentie van niet-suïcidaal zelfbeschadigend gedrag na behandeling. Deze bevindingen suggereren dat zowel DGT als DGT PE effectief zijn voor de behandeling van PTSS en comorbide symptomen. Verder onderzoek zou zich moeten richten op het systematisch evalueren van niet-suïcidaal zelfbeschadigend gedrag, BPS-symptomen en suïcidaliteit binnen fasegerichte behandelingen.

Prillinger, K., Goreis, A., Macura, S., Hajek Gross, C., Lozar, A., Fanninger, S., ... & Kothgassner, O. D. (2024). A systematic review and meta-analysis on the efficacy of dialectical behavior therapy variants for the treatment of post-traumatic stress disorder. European Journal of Psychotraumatology15(1), https://doi.org/10.1080/20008066.2024.2406662

Een meta-analyse onderzocht de invloed van verschillende meetinstrumenten op de behandelresultaten van Traumagerichte-Cognitieve Gedragstherapie (TG-CGT) bij kinderen en adolescenten met posttraumatische stresssymptomen (PTSS). In totaal voldeden 76 studies (waarvan 35 RCT's) aan de inclusiecriteria. De resultaten toonden geen significante verschillen tussen meetinstrumenten gebaseerd op de DSM-IV en DSM-5. Ook bleken individuele meetinstrumenten over het algemeen vergelijkbaar, hoewel enkele instrumenten iets gevoeliger leken voor verandering. TG-CGT liet een groot effect zien op PTSS-symptomen binnen studies en een gemiddeld effect tussen studies. Deze bevindingen bevestigen de effectiviteit van TG-CGT als behandeling voor PTSS en secundaire klachten bij kinderen en adolescenten.

Schreyer, B., Thielemann, J. F. B., Kasparik, B., & Rosner, R. (2024). Differences of TF-CBT treatment effects using various outcome measures: a meta-analysis. European Journal of Psychotraumatology15(1), https://doi.org/10.1080/20008066.2024.2406136.

Een RCT onderzocht de effecten van EMDR bij patiënten met persoonlijkheidsstoornissen (PS) zonder comorbide posttraumatische stressstoornis (PTSS). De effectiviteit van vijf EMDR-sessies werd vergeleken met een wachtlijst bij 97 poliklinische patiënten. De resultaten lieten zien dat er bij de meeste patiënten verbetering te zien was tijdens de EMDR-behandeling en dat er geen groepen patiënten verslechterden. Er werden wel individuele verslechteringen in psychisch leed en suïcidale gedachten waargenomen, zowel in de EMDR- als de wachtlijstgroep, maar deze kwamen minder vaak voor in de EMDR-groep. Voortzetting van de therapie na een tijdelijke verslechtering leidde tot een afname van psychisch leed en suïcidale gedachten bij de meeste patiënten. Deze bevindingen suggereren dat EMDR veilig kan worden toegepast bij patiënten met persoonlijkheidsstoornissen zonder PTSS.

Hafkemeijer, L., de Jongh, A., Starrenburg, A., Hoekstra, T., & Slotema, K. (2024). EMDR treatment in patients with personality disorders. Should we fear symptom exacerbation?. European Journal of Psychotraumatology15(1), https://doi.org/10.1080/20008066.2024.2407222

Een andere studie onderzocht de effectiviteit van een intensief, op afstand aangeboden behandelprogramma voor posttraumatische stressstoornis (PTSS). In dit programma kregen 26 deelnemers met PTSS gedurende zes dagen behandelingen zoals Prolonged Exposure, EMDR, fysieke activiteiten en psycho-educatie. De resultaten lieten een significante afname van PTSS-symptomen zien, gemeten met CAPS-5 en PCL-5, die zowel vier weken als zes maanden na de behandeling standhield. Ook was er een daling in algemene psychiatrische klachten, depressieve symptomen en de mate waarin PTSS-symptomen het dagelijks leven verstoorden. Na vier weken voldeed 56% van de deelnemers niet langer aan de criteria voor PTSS, 73.1% vertoonde verbetering en niemand verergerde. Deze bevindingen suggereren dat intensieve traumagerichte behandeling op afstand effectief kan zijn voor mensen met PTSS. Verdere studies met grotere steekproeven en een gecontroleerd onderzoeksdesign zijn aanbevolen om de resultaten te versterken.

Ellenbroek, N., Nuijs, M. D., & Matthijssen, S. J. (2024). The effectiveness of a remote intensive trauma-focused treatment programme for PTSD. European Journal of Psychotraumatology15(1), https://doi.org/10.1080/20008066.2024.2408960.

Meer European Journal of Psychotraumatology

Alle European Journal of Psychotraumatology
Het European Journal of Psychotraumatology (EJPT) is een peer-reviewed, interdisciplinair wetenschappelijk tijdschrift dat deel uitmaakt van de European Society for Traumatic Stress Studies (ESTSS).    Het EJPT heeft als doel om wetenschappers, behandelaren en experts te betrekken bij de belangrijkste vraagstukken rond stress en trauma, waaronder individuele gebeurtenissen, herhaalde of chronische trauma's, grootschalige rampen en geweld.