27 juni 2024
In de afgelopen maand is er weer een aantal interessante artikelen verschenen in het European Journal of Psychotraumatology.
Een studie onderzocht de impact van dyadische coping en waargenomen partnerresponsiviteit op het herstel van PTSS-patiënten. De resultaten toonden aan dat waargenomen partnerresponsiviteit een positief effect had op het PTSS-herstel, terwijl hogere niveaus van dyadische coping geassocieerd waren met een toename van posttraumatische stresssymptomen. Verhoogde communicatie over stress tussen partners werd gekoppeld aan meer stresssymptomen. Deze bevindingen benadrukken het belang en de complexiteit van effectieve en ondersteunende communicatie tussen PTSS-patiënten en hun partners. Hoewel bestaande literatuur zowel partnerresponsiviteit als dyadische coping als positief beschouwt, suggereert deze studie dat alleen partnerresponsiviteit gunstig is voor het herstel van PTSS.
Meuleman, E. M., Karremans, J. C., & van Ee, E. (2024). Stronger together: the longitudinal relations between partner responsiveness, dyadic coping and PTSD recovery. European journal of psychotraumatology, 15(1), https://doi.org/10.1080/20008066.2024.2358682.
Een andere studie onderzocht de aanwezigheid van verschillende klassen van moral injury (MI) en symptomen van PTSS onder politieagenten die blootgesteld zijn aan potentieel traumatische gebeurtenissen (PTE's). Hierbij werd ook gekeken naar mogelijke klinische verschillen tussen deze klassen. De resultaten toonden vijf verschillende klassen: ‘Lage MI, hoge PTSS klasse’ (28%), ‘Hoge MI, lage PTSS klasse’ (11%), ‘Hoge MI, hoge PTSS klasse’ (17%), ‘Lage MI, lage PTSS klasse’ (16%), en ‘Hoge MI-andere, hoge PTSS klasse’ (27%). Er werden significante verschillen gevonden in leeftijd, algemene psychopathologie, PTSS-ernst, wantrouwen, schuldgevoelens, en zelfbestraffing, maar niet in geslacht en gevoelens van waardeloosheid. Het identificeren van deze patronen onderstreept het belang van op maat gemaakte behandelinterventies voor deze groep.
Mooren, N., de la Rie, S. M., & Boelen, P. A. (2024). Moral injury appraisals and posttraumatic stress symptoms in trauma-exposed police officers: a latent class analysis. European Journal of Psychotraumatology, 15(1), https://doi.org/10.1080/20008066.2024.2365030.
Een derde studie onderzocht de relaties tussen subtypes van kindermishandeling en de ernst van PTSS en complexe PTSS (cPTSS) bij patiënten met zowel PTSS als een stoornis in het gebruik van middelen. De resultaten toonden aan dat emotionele mishandeling en seksuele mishandeling de sterkste voorspellers waren van de ernst van PTSS. Voor cPTSS waren emotionele mishandeling, fysieke mishandeling en seksuele mishandeling significante voorspellers van zowel de classificatie als de ernst van cPTSS, met emotionele mishandeling als de belangrijkste voorspeller in het uiteindelijke model. Geslacht had geen modererende rol in de relatie tussen kindermishandeling en (c)PTSS. Deze bevindingen benadrukken het belang van aandacht voor kindermishandeling in de behandeling van PTSS, aangezien dit type mishandeling vaak over het hoofd wordt gezien omdat het niet voldoet aan criterium A van PTSS-diagnostiek.
Lortye, S. A., Will, J. P., Rameckers, S. A., Marquenie, L. A., Goudriaan, A. E., Arntz, A., & de Waal, M. M. (2024). Types of childhood maltreatment as predictors of posttraumatic stress disorder severity and complex posttraumatic stress disorder in patients with substance use disorders. European Journal of Psychotraumatology, 15(1). https://doi.org/10.1080/20008066.2024.2367179.